Øker forståelsen av psykose

Depresjon, sosial angst og redusert selvfølelse er ikke nødvendigvis bare symptomer på den underliggende psykoselidelsen, men faktiske tilleggslidelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Lege og forsker Kristin Lie Romm har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt pasienter med en førstegangspsykose med henblikk på depresjon, sosial angst og redusert selvfølelse.

Utslag av emosjonelle forstyrrelser
Lie Romm fant at disse tilstandene er vanlige og ikke nødvendigvis kun symptomer på den underliggende psykoselidelsen, men at de er faktiske tilleggslidelser.

– De kan betraktes som et utslag av emosjonelle forstyrrelser, som tradisjonelt har vært viet lite oppmerksomhet når det gjelder forståelsen av ulike psykoselidelser, fremholder hun i anledning neste ukes disputas.

Fant kjønnsforskjeller
Studien peker på flere faktorer som mulige forklaringer på disse forstyrrelsene. Blant annet ser det ut til å være kjønnsforskjeller når det gjelder forekomst og bakgrunn for utvikling av depresjon, hvor kvinner blant annet er overrepresentert når det gjelder antall depressive episoder før debut av psykoselidelsen.

– Funksjonsevne før debut av psykoselidelsen ser også ut til å ha betydning for utvikling av både depresjon, sosial angst og redusert selvfølelse. Spesielt viktig er vedkommendes funksjonsevne i sosiale sammenhenger, fremholder Lie Romm.

Videre ser det ut til at lav selvfølelse kan ha en direkte effekt på utviklingen av hallusinasjoner og vrangforestillinger. Sist, men ikke minst, synes sterk sosial angst å bidra til redusert livskvalitet selv når man tar høyde for grad av psykotiske symptomer og depresjon.

Bør ikke glemme emosjonelle forstyrrelser
Behandlingsfokuset har i stor grad vært på medikamentell behandling av psykosesymptomer som vrangforestillinger og hallusinasjoner.

– Funnene i denne avhandlingen viser viktigheten av å ha et fokus også på emosjonelle forstyrrelser. Både depresjon, sosial angst og selvfølelse er relevante mål for psykoterapeutiske intervensjoner hos pasienter med en psykoselidelse, påpeker hun.

Lege og forsker Kristin Lie Romm disputerer 26. august kl. 13.15 i Grønt auditorium, Patologibygget, Oslo universitetssykehus HF, Ullevål, Kirkeveien 166.

Powered by Labrador CMS