Tar egenandel for ambulansen

Hvert tredje svenske landsting tar seg betalt for å kjøre pasienter til sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De siste ti årene har åtte svenske landsting tatt i bruk pasientbetaling ved ambulansetransport, viser en kartlegging som svenske Dagens Medicin har utført.
Sender fakturaer
Sist ut er Landstinget Dalarna, som fra 1. juni har sendt fakturaer på 150 svenske kroner til alle pasienter som har bedt om hjelp. Unntaket er ved overføringer mellom helseinstitusjoner og for barn opp til 20 år.

Bakgrunnen for dette er et budsjettunderskudd på 220 millioner svenske kroner. Pasientbetalingen innbringer anslagsvis to millioner kroner i året.
– Vi må ta ansvar og snu på alle stener for å finne inntekter. Derfor innfører vi flere avgifter, sier landstingets ordförande, Ingalill Persson fra Socialdemokratarna (S) til Dagens Medicin.

Noen protesterer
I Dalarna har pasientene tatt de nye avgiftene med ro, ifølge Persson.
Slik var det ikke i Landstinget i Östergötland, der politikerne ble tvunget til å trekke tilbake avgiftene etter store protester.

Også i de seks andre landstingene som nå tar betalt, ligger pasientbetalingen på 150 kroner per tur. Kronoberg landsting tar 200 kroner per tur, men der tar man betalt for bare lavt prioriterte ambulansetransporter.
Splitter Socialdemokratene
Undersøkelsen fra Dagens Medicin viser at det først og fremst er sosialdemokratisk styrte landsting som tar seg betalt for ambulansetransport. Spørsmålet om avgifter splitter imidlertid partiet, og flere landstingsråd mener at livsviktige ambulansetransporter må være gratis.
– En ambulanse får ikke bli et klassespørsmål, og ingen skal behøve å lure på om man har råd. Et slikt samfunn vil jeg ikke ha, sier landstingsråd i Västmanland, Denise Nordström (S) til Dagens Medicin.

Powered by Labrador CMS