Vil videreføre tvangsbestemmelser

En ny utredning om tvang i psykisk helsevern viderefører i hovedsak vilkårene for tvang, men foreslår en noe snevrere adgang.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Pasienter som selv er i stand til å ta avgjørelser om helsehjelp på egen hånd, skal ikke kunne tvangsinnlegges eller tvangsbehandles.
Det er forslaget i en ny utredning om bruken av tvang i psykisk helsevern.
På høring
I dag overleverte utvalget utredningen til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Nå sendes den på høring.
Hovedvilkåret for tvang videreføres, og utvalget mener at fare for selvmord og fare for andres liv og helse fremdeles skal være grunnlag for tvang. Dette prinsippet vil også overstyre pasientens evne til å ta en avgjørelse om helsehjelp på egenhånd.
– Vi ønsker å redusere og kvalitetssikre bruk av tvang der det er nødvendig, uttaler statsråden i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).
Kontroll og overprøving
Utvalget anbefaler endringer i systemet for kontroll og overprøving.
 
Det foreslås å etablere en felles instans for kontroll og overprøving for alle vedtak som blir fattet med hjemmel i psykisk helsevernloven, og at dette blir lagt til fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker, skriver HOD.
 

Powered by Labrador CMS