Vil presse ned vaksineprisene

Unicef oppfordrer til global innsats for vaksinasjonsprogrammene for barn. Flere legemiddelfirmaer senker nå prisene etter at Unicef offentliggjorde beløpene de må betale.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


I fjor kjøpte Unicef inn 2,53 milliarder doser med tradisjonelle og nye vaksiner på vegne av den globale vaksinealliansen GAVI og myndighetene i utviklingsland. Verdien av dem var på 750 millioner dollar.
Hver femte utenfor
Nylig offentliggjorde Unicef hva organisasjonen betaler for vaksinene, i håp om at større åpenhet vil presse prisene på vaksiner nedover slik at færre barn dør av sykdommer det er mulig å forhindre.
I dag faller ett av fem barn utenfor og får ikke den beskyttelsen de skulle ha hatt mot dødelige sykdommer, melder Unicef.
Ga respons
Flere legemiddelfirmaer har allerede satt ned prisen, melder svenske Läkemedelsvärlden. Blant dem er GlaxoSmithKline og Merck & Co. Begge selskapene har inngått avtale med GAVI om å senke prisen på vaksine mot rotavirus.
Visstnok skal også Panacea Biotec og Serum Institute of India ha informert GAVI om at de vil senke prisen på vaksine mot difteri, kikhoste, stivkrampe, hepatitt B og influensa type B.
Større forpliktelse
På et GAVI-møte i London neste uke håper Unicef å få giverlandene til å forplikte seg til en betydelig opptrapping av vaksinasjonsprogrammene frem mot 2015.
– Vi har vaksinene og ekspertisen som trengs for å redde millioner av barns liv. Nå må vi sørge for å rette innsatsen mot de aller fattigste og mest sårbare barna. Ingen vaksinasjonskampanje kan regnes som vellykket før vi når frem også til disse barna, uttaler Unicefs toppsjef, Anthony Lake.
 

Powered by Labrador CMS