Sosial status øker overlevelsen

Flere kreftsyke enebarn samt barn med høyt utdannede mødre overlever kreft enn i andre grupper.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i en studie som forsker Astri Syse ved Kreftregisteret har fått publisert i International journal of cancer.

Snur opp ned på antakelser
Kreftregisteret, som omtaler studien på sine nettsider i dag, konkluderer med at sosial status øker overlevelsen blant barn som rammes av kreft.
Ifølge Kreftregisteret skulle man tro at vi i Norge har en tilnærmet kvalitativ lik behandling av kreft som rammer barn. Ut fra dette skulle en anta at sosiale forhold i liten grad påvirker overlevelse i denne pasientgruppen.

Dette viser seg nå ikke å være riktig, ifølge studien.
15 prosent bedre overlevelse
Astri Syse studerte hvordan foreldrenes ressurser målt ved utdanning, inntekt, ekteskapelig status og andre kjennetegn påvirker kreftsyke barns dødelighet. Samtlige norske barn med kreft i perioden 1974-2007 er inkludert, til sammen mer enn 6000 barn.

Studien viser en markert høyere overlevelse på hele 15 prosent blant barn i familier med høytutdannede mødre og hos enebarn. Overlevelsen er særlig tydelig ved kreftformer som krever lang og krevende behandling og som kan føre til andre kroniske helseproblemer på sikt.

Upåvirket av inntekt og sivil status
Syse og hennes kolleger fant at verken foreldres inntekt eller sivilstatus påvirket overlevelsen hos kreftsyke barn.
Ifølge Kreftregisteret antyder imidlertid studien at større fleksibilitet i foreldrenes tid kan henge sammen med utdanningsnivå og øvrige omsorgsoppgaver for andre barn i hjemmet.
Det samme gjelder andre ikke-økonomiske gevinster fra høyere utdanning – mekanismer som påvirker barns overlevelse av kreft.
Les mer hos Kreftregisteret

Powered by Labrador CMS