Influensavaksine firedobler narkolepsirisikoen hos barn

Nye resultater viser at barn og unge som har fått influensavaksinen Pandemrix, har cirka fire ganger så stor risiko for å få narkolepsi som ikke-vaksinerte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Tallene legges frem i dag av det svenske Läkemedelsverket.
Det var ingen risikoøkning hos voksne, men man fant over fire tilfeller av narkolepsi per 100.000 personår blant barn og unge (under 20 år), mens det hos uvaksinerte var knapt ett tilfelle per 100.000 personår.
Støttes av finsk studie
De nye svenske funnene understøttes av foreløpige resultater fra en finsk registerstudie som ble presentert tidligere i år.
Da fant man at barn i alderen 4–19 år som fikk denne vaksinen, hadde nidoblet risiko for å bli rammet av denne tilstanden, der man har en ukontrollerbar tendens til å sovne.

Bør ikke brukes på barn
Svenske myndigheter fastslo nylig med utgangspunkt i bare den finske studien at Pandemrix for tiden ikke bør benyttes i influensavaksinasjon av barn.
Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverkets avdeling for legemiddelinformasjon sier til Dagens Medisin at knapt noen i Norge vaksineres med Pandemrix for tiden ettersom den er en reservevaksine her hos oss.
Vinteren 2010/2011 har det vesentlig vært vaksinert med sesonginfluensavaksine i Norge, og Pandemrix har praktisk talt ikke vært brukt.
Ny anbefaling unødvendig
Tall fra vaksineregisteret SYSVAK tyder på at det denne sesongen har vært gitt cirka 3000 vaksinedoser med Pandemrix , men dette antas i det vesentlige å skyldes feilregistreringer, ifølge Legemiddelverket.
– Det er derfor for øyeblikket ikke nødvendig med en ny anbefaling på dette området i Norge. Dersom situasjonen skulle bli slik at det kan være nødvendig å vaksinere med Pandemrix, vil vi vurdere nøye hvilke anbefalinger vi vil gi når det gjelder vaksinasjon av barn, sier han til Dagens Medisin.
Ingen økning i Norge
Avdelingsoverlegen forteller at undersøkelser i Norge så langt ikke tyder på en økning av antallet narkolepsitilfeller her i landet.
I Norge er det totalt rapportert 13 tilfeller av narkolepsi – 12 fra helsepersonell og en pasientrapport. Alle disse ble vaksinert i perioden med pandemivaksinering, fra november 2009 til april 2010.
Åtte av rapportene gjelder barn under 18 år.
Nytte og risiko blir vurdert
I fjor høst startet de europeiske legemiddelmyndighetene en voldgiftsprosedyre for å revurdere nytte/risiko-forholdet ved Pandemrix. Konklusjonene i denne prosedyren vil foreligge til sommeren, ifølge Statens legemiddelverk.
Norge deltar sammen med syv andre land i den såkalte VAESCO-studien. Resultatene fra fem av landene, inkludert Norge, ventes før sommeren. En annen studie gjennomføres i Canada, og en tredje studie skal i gang i Storbritannia. Målet er å få bekreftet eller avkreftet signalene så langt om den mulige sammenhengen mellom narkolepsirisikoen og denne bestemte influensavaksinen.

Avventer resultater

Medisinsk direktør dr. med. Olav Flaten i GlaxoSmithKline AS (GSK) sier til Dagens Medisin at GSK må se nærmere på denne rapporten før man kan uttale seg nærmere.

GSK avventer også resultatene fra den store europeiske studien som kommer senere i år.

– Vi forholder oss for øvrig til anbefalingene fra norske og europeiske legemiddelmyndigheter, og det er ikke kommet noen endringer i disse anbefalingene, sier Flaten til Dagens Medisin.
 

Powered by Labrador CMS