Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Transnasal gastroskopi gir mindre ubehag

I Trondheim kan en gastroskopisk undersøkelse gjennomføres med mindre besvær for pasienten - og uten beroligende midler - takket være et helt spesielt gastroskop.

Publisert: 2011-03-11 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.54)
Denne artikkelen er over syv år gammel.TRONDHEIM: Transnasal gastroskopi (TNE) tillater pasienten å kommunisere verbalt under hele undersøkelsen. Metoden fører også til mindre brekninger enn tradisjonell gastroskopi, og pasienten har sjeldent behov for sedasjon.

Leder i Norsk gastroenterologisk forening, Bjørn Gustafsson uttalte til Dagens Medisin (4/2011) at cirka 90 prosent av pasientene som undersøkes med tradisjonell gastroskopi, klarer seg med lokalbedøvelse i svelget - og at bruken av beroligende midler sjeldent forekommer.

Bare i Trondheim

TNE-teknologien er utbredt i land som Japan. I Norge er det kun Svend J. Andresen i Trondheim, lege og spesialist i fordøyelsessykdommer, som har tatt i bruk Fujinons transnasale gastroskop.

Trondheim mage- tarmsenter bruker imidlertid transnasal gastroskopi mindre enn tradisjonell gastroskopi.

- I gjennomsnitt benyttes TNE ved et par undersøkelser i uken. Jeg tror instrumentet kan være et godt alternativ til pasienter som tidligere har hatt dårlige opplevelser ved gastroskopi, eller som ikke vil ha beroligende, sier Svend J. Andresen til Dagens Medisin.

Én av fem får beroligende
- Ikke alle pasienter har behov for beroligende. Vi fører ikke noe statistikk på dette, men jeg vil anta at cirka 20 prosent får beroligende medisin før det blir utført gastroskopi. For vår del utgjør ikke dette noe problem, sier Andresen.

Han mener det er viktig at helsepersonell snakker med pasienten på forhånd for å avdekke om det eventuelt skal være et behov for beroligende medisiner. En av grunnene til at klinikken begynte med nasal gastroskopi i 2009, var nettopp fordi behovet for sedasjon er mindre forklarer legen.

Færre brekninger
- Hovedproblemet med vanlig gastroskopi er at pasienten har skopet over tungeroten hele tiden mens undersøkelsen pågår. Dette unngår man ved transnasal gastroskopi, noe som fører til mindre brekninger. En annen fordel er at pasienten kan snakke med helsepersonellet under hele undersøkelsen, sier Andresen.

- De fleste klarer å gjennomføre gastroskopi uten store problemer, men for noen kan det oppleves svært vanskelig, og det mener jeg man må ta på alvor. Vi gir beroligende midler, men i mindre doser enn på sykehus ettersom vi ikke har observasjonsrom, sier Andresen.

Konservative holdninger
TNE-instrumentet er ikke like robust som vanlig gastroskop, og har en kortere levetid. At det ikke er noen tradisjon for å nyttiggjøre seg av TNE, og at man i Norge og Europa er konservative, tror han er noe av forklaringen på at bruken av utstyret ikke er utbredt her til lands.

- Man får litt dårligere bildekvalitet på grunn av optikken ved TNE enn ved bruken av tradisjonell gastroskopi. Vevsprøvene man eventuelt tar, blir mindre ettersom arbeidskanalen i skopet er mindre. Ved rutineundersøkelser er dette ikke noe problem, men enkelte ganger kan det være hensiktsmessig å ta større vevsprøver, sier Andresen.

Han tilføyer at pasienter som tidligere er operert eller har skjev skillevegg i nesen, kan ha vanskeligheter med å gjennomføre en transnasal gastroskopiundersøkelse.

Dagens Medisin 05/2011

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!