Kunnskapstipset: Pyramideklatring for klinikere

Det er enkelt å finne eksempler på kliniske spørsmål, men hvor finner du pålitelige svar? Norsk helsepersonell har nå tilgang til en søketjeneste som gir et godt utgangspunkt i jakten på kvalitetsvurdert kunnskap.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hege Underdal, bibliotekar med lang erfaring fra medisinsk bibliotekvirksomhet, for tiden fungerende redaksjonssjef for Helsebiblioteket.no
 
Hvordan er egentlig effekten av probiotika på irritabel tarm-syndrom? Virker sjokkbølgeterapi på epikondylitt?
Søketjenesten «McMaster PLUS» gir deg rask tilgang til utvalgte, kvalitetsvurderte kilder. Treffene sorteres etter grad av kvalitetsvurdering og oppsummering slik at det skal være enkelt å basere kliniske beslutninger på den mest pålitelige kunnskapen.
Helsebiblioteket.no har sørget for at Norge, som første land i verden, har fri tilgang til McMaster PLUS.
Søk i pyramide
Søket er inspirert av 6S-pyramiden (1), en modell som har sitt opphav ved McMaster University i Canada. Pyramiden fremstiller kunnskap i et hierarki - der innholdet på hvert nivå bygger på innholdet i nivåene under. Du finner kvalitetsvurderte systematiske oversikter og kunnskapsbaserte oppslagsverk og retningslinjer på de øverste nivåene. Nederst i pyramiden ligger primærstudiene.
I kunnskapsbasert praksis er det anbefalt å lete etter svar så langt oppe i hierarkiet som mulig først, det vil si velge oppsummert forskning før du vurderer enkeltstudier. Dette gir et bredt grunnlag og pålitelige resultater som egner seg som et utgangspunkt for kliniske beslutninger.
McMaster PLUS-søket organiserer derfor kildene og trefflisten som en pyramide.
Utvalgte kvalitetskilder
For eksempel ligger de kliniske oppslagsverkene BMJ Best Practice og UpToDate på de øverste nivåene i pyramiden. En nyttig kilde lengre ned er McMasters egen database med oppsummeringer og kvalitetsvurderinger av enkeltstudier og systematiske oversikter.
Andre viktige kilder er Cochrane Library samt søk med spesialfiltre i PubMed.
Diagnostikk, behandling og prognose
McMaster PLUS er spesielt nyttig når du har spørsmål som omhandler diagnostikk, behandling og prognose. Med utgangspunkt i spørsmålet om hvorvidt sjokkbølgeterapi har påvist effekt på epikondylitt, vil et søk på «epicondylitis» og «ESWT» returnere treff fra kilder på alle nivåer i pyramiden. Allerede i de kliniske oppslagsverkene øverst finner du mulige svar på spørsmålet. På nivåene under bekreftes det at forskning ikke har klart å påvise en klar effekt av denne typen behandling.
Et søk på «IBS» og «probiotics», for å finne ut om probiotika virker ved irritabel tarm-syndrom, gir også treff på alle nivåer. Eksempelet viser imidlertid at det tar tid før forskningsresultater når kildene på toppen av pyramiden. Mens UpToDate konkluderer at det er uvisst om probiotika har effekt, viser en fersk systematisk oversikt at probiotika signifikant bedrer symptomer ved irritabel tarm, sammenlignet med placebo.
Prøv tjenesten!
Fra Helsebibliotekets hovedside finner du pyramidesøket under McMaster-logoen til høyre i skjermbildet. Det er ikke nødvendig å være logget inn for å få tilgang.
For å søke, skriver du inn ett eller flere engelske ord i det øverste søkefeltet. Klikk på et treff for å lese mer, eller velg «More» for å se flere treff fra samme kilde.
McMaster PLUS pyramidesøk:
http://plus.mcmaster.ca/helsebiblioteket/QuickSearch.aspx

Referanser:
DiCenso A, Bayley L, Haynes RB. Accessing preappraised evidence: fine-tuning the 5S model into a 6S model. Ann Intern Med, 2009; 115: JC3-2.

Powered by Labrador CMS