Lang LIS-ventetid for avtalespesialister

Regelverket er åpent for at leger i spesialistutdanning (LIS) får tellende timer ved å ha tjeneste i privat avtalepraksis, men dette realiseres trolig ikke før tidligst i 2012.  - Tiden er overmoden, mener Otto Christian Rø i Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


I over ti år har problemstillingen vært aktuell. Nasjonalt råd for spesialistutdanning av leger og legefordeling, Legeforeningen, Praktiserende spesialisters landsforening og Helsedirektoratet, er alle enige om en ordning hvor leger i spesialisering (LIS) skal kunne få deler av utdanningen i privat avtalepraksis. Ennå er ikke arbeidet i havn.
Tidkrevende prosess
Avdelingsdirektør Otto Christian Rø ved Avdeling for utdanning og personell i Helsedirektoratet sier til Dagens Medisin at direktoratet har presentert en plan for Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), som i år har gitt direktoratet i oppdrag å legge frem en plan for hvordan private avtalespesialister kan inngå i utdanningen av spesialister.
- Vi har på plass regelverket som sier at en når en utdanningskandidat går i tjeneste hos en privat avtalespesialist, kan det bli regnet som tellende tjeneste for spesialistutdanningen, bekrefter Rø, som legger til at han synes tiden er overmoden for at dette skal prøves ut.
- Hvorfor har det da tatt så lang tid bare å komme dit man er i dag?
- Dette handler om prosesser som tar tid. For HOD har det vært nødvendig med politisk klarering.

Tidligst i 2012
- Når vil dette være helt klart?
- Det er vanskelig å si når ordningen er oppe og står. Helsedirektoratet starter nå med en gjennomgang av spesialistordningene i helsetjenesten. Utdanning av spesialistkandidater i privat avtalepraksis er en del av det store bildet når det gjelder spesialistutdanning av leger. Jeg kan ikke si at dette vil være oppe i 2012, muligens blir det enda senere, svarer Rø.
Mye gjenstår før ordningen kan settes ut i live.
- Finansieringsordninger må på plass, kan hende blir det nødvendig med forskriftsendring. Oppgjøringsordning og rammeverk må forhandles frem, og det må blant annet gjøres avtaler med helseforetakene og muligens opprettes egne legehjemler, sier Otto Christian Rø.
På høy tid
Leder av Praktiserende spesialisters landsforening (PSL), Synnøve Bratlie, synes det er på høy tid med LIS i privat avtalepraksis ettersom en stor del av den polikliniske virksomheten innenfor mange fagområder skjer hos avtalespesialistene.
- Store sykdomsgrupper finnes nå nesten bare i avtalepraksis: Hvordan skal utdanningskandidatene lære om sykdommene når de ikke får klinisk opplæring i diagnostikk og behandling? spør Bratlie.
Hun legger til:- Den endelige beslutningen om LIS-kandidater ligger hos HOD, men det er også ulike holdninger i de regionale helseforetakene når det gjelder å bruke oss. Behandling hos oss koster cirka det halve av tilsvarende behandling på sykehuspoliklinikk.


- Liten vilje fra myndighetene

Øyelege Harald Guldsten i Trondheim synes myndighetene har vist liten vilje til å finne en økonomisk løsning.
Øyelege og privatpraktiserende avtalespesialist Harald Guldsten ved Nidaros øyeklinikk i Trondheim er klar til å ta imot utdanningskandidater.
Han forstår ikke hvorfor dette har trukket ut over mange år.
- En av spekulasjonene går på at politikerne ikke ønsker å involvere det private i så stor utstrekning. Men jeg tror nok at selve finansieringen har vært den største flaskehalsen. Viljen til å finne en økonomisk løsning, har i hvert fall ikke vært veldig stor fra myndighetenes side, kommenterer avtalespesialist Harald Guldsten.
Underlig
Han synes det er underlig at helsemyndighetene ikke for lengst har benyttet seg av kompetansen i avtalepraksis når det gjelder utdanning av spesialister.
- Utdanningen av nye spesialister er ikke bærekraftig, for eksempel utdannes det altfor få øyeleger til å møte eldrebølgen.
Verdifullt for kandidatene
- Ettersom en så stor del av poliklinisk virksomhet innen øyesykdommer skjer hos avtalespesialister, betyr det at dagens spesialistutdanning i øyesykdommer ikke er god nok?
- Nei, det er ikke noe belegg for å si det. Den største fordelen ved å åpne for spesialistutdanning i privat avtalepraksis, er muligheten til å kunne utdanne flere- samtidig som det er verdifullt for kandidatene å ha deler av praksisen her siden størstedelen av den polikliniske virksomheten skjer nettopp i privatpraksis, sier Guldsten.

Private avtalespesialister

- Avtalespesialistenes aktivitet utgjorde cirka en tredel av den totale polikliniske aktiviteten i somatiske fagområder og i psykisk helsevern for voksne i 2009.
- Avtalespesialistene sto for 70 prosent av den totale polikliniske aktiviteten innen øre, nese, hals (ØNH) og for 72 prosent av aktiviteten innen øyesykdommer.
- Fem store fagområder sto for 89 prosent av alle spesialistkontakter i avtalepraksis. Disse er øye, ØNH, hud, gynekologi og indremedisin.
- Fagområdet øye sto alene for nær 30 prosent av alle spesialistkontaktene.
Kilde: Norsk pasientregister (NPR), aktivitetsdata for avtalespesialister 2009

Dagens Medisin 04/2011

Powered by Labrador CMS