Psykiske bivirkninger ved astmamedisin

Kortikosteroider til inhalasjon ved astma eller via nesen ved allergi kan i sjeldne tilfeller gi psykiske og adferdsrelaterte bivirkninger. Barn er ekstra utsatt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Hyperaktivitet, søvnforstyrrelser, angst, depresjon og aggresjon er sjeldne bivirkninger ved kortikosteroider som gis i form av inhalasjon eller via nesen.
Slike legemidler brukes som inhalasjon ved astma, eller intranasalt ved rhinitt (snue/allergi) og ved nesepolypper, melder Legemiddelverket.
Ny EU-anbefaling
Det er godt kjent at kortikosteroider som gis i form av injeksjon eller tabletter, kan forårsake andre alvorlige bivirkninger.
Nå har europeiske legemiddelmyndigheter nylig utredet problemstillingen og anbefaler at preparatomtale og pakningsvedlegg for alle slike preparater oppdateres med informasjon om at de kan også forårsake psykiske og atferdsrelaterte bivirkninger.
Høye doser over tid
Kortikosteroidpreparater til inhalasjon og intranasal bruk virker lokalt på slimhinner i luftveier og nese. Imidlertid kan de også absorberes og gi systemiske bivirkninger, særlig ved bruk av høye doser og ved bruk over lengre tid, skriver Statens legemiddelverk.
Risikoen for slike bivirkninger er imidlertid mye mindre for disse legemiddelformene enn ved injeksjonspreparater og tabletter. Barn er mer utsatt enn voksne.
Ta kontakt med lege
Legemiddelverket råder pasienter som opplever symptomer som hyperaktivitet, søvnforstyrrelser, angst, depresjon eller aggresjon ved bruk av inhalasjonspreparater som inneholder steroider til å kontakte legen sin.
Steroider som brukes i nesen, kan også gi slike bivirkninger.

Powered by Labrador CMS