For dårlig informasjon om omskjæring

Mange helsearbeidere opplever informasjonsflyten omkring kvinnelig kjønnslemlestelse (omskjæring) som mangelfull og etterlyser bedring gjennom hele informasjonskjeden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det kommer frem i en rapport fra Nasjonalt kompetansesenter for minoritetshelse (NAKMI), basert på undersøkelser som sosialantropolog Torunn Arntsen Sajjad ved NAKMI har gjennomført.
Handlingsplan
Rapporten avdekker mangler ved tiltak i handlingsplan mot kjønnslemlestelse. Dette gjelder tiltak 29 og 34, som omfatter henholdsvis informasjonsrutiner mellom helsestasjoner og sykehus samt helsetjenestens informasjonsarbeid for å forebygge kjønnslemlestelse.

Avkryssing på helsekort
Mange helsearbeidere påpeker mangelfull informasjonsflyt gjennom hele informasjonskjeden. I rapporten foreslås blant annet tydelige og enkle rutiner for nedtegning av informasjon som følger pasienten.
Ett av de foreslåtte tiltakene er en rubrikk for avkryssing av kjønnslemlestelse på helsekortet for gravide.
Ikke kvinnelig tolk
Helsepersonell viser høy bevissthet rundt behovet for å bruke tolk når det er språkproblemer, men det brukes likevel det ikke bare kvinnelige tolker. Det er ikke nok at rutinene finnes, de må også følges, skriver NAKMI.
Ulike rutiner
Helsesøstre ved helsestasjoner har rutiner for å informere kvinner og foreldre, men rutinene er ulike når det gjelder når i et barns liv det informeres og hvor ofte.
Sammenfattet viser rapporten at det både ved helsestasjonene og ved helsestasjoner for ungdom/skolehelsetjenesten er ulike rutiner for om det informeres én gang eller om det informeres ved flere anledninger, for eksempel ved alle helseundersøkelser eller møter.

Savner retningslinjer
Rapporten anbefaler at det utarbeides retningslinjer for hvilke metoder helsepersonell skal bruke i sitt informasjonsarbeid og hvem som skal informeres.
 

Powered by Labrador CMS