Radiografene sprenger profesjonsgrensen

Radiografene ønsker å ta over enda flere oppgaver fra radiologene, men Norsk Radiologisk Forening setter grensen ved bildediagnostikk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Arbeidsoppgavene på røntgenavdelingene glir i alle retninger - mellom profesjoner og til assistentgrupper. Dette kom frem under et seminar om jobbglidning i Oslo 28. januar.
Radiografene har gradvis overtatt stadig flere oppgaver fra radiologene. På seminaret tok arrangørene i det nystiftede Forum for ledelse og servicedesign i bildediagnostikk (FLSB) utgangspunkt i radiografenes nye skolering innen blant annet bildediagnostikk.
Norsk Radiografforbund (NRF) mener at radiografer med tilstrekkelig kompetanse bør kunne beskrive bilder og drive diagnostikk, mens Norsk Radiologisk Forening (NORAFO) mener at grensen for radiografene går ved nettopp bildediagnostikk.
Puster radiologene i nakken
Jobbglidning, et ord som ennå ikke fins i ordbøkene, var temaet da ansatte ved norske røntgenavdelinger satte hverandre stevne på Oslo-seminaret. Utgangspunktet var de utfordrende og usynlige grensene som ansatte krysser daglig, og som over tid flytter arbeidsoppgaver fra én yrkesgruppe til en annen.
Aller vanskeligst har jobbglidningen vært for radiologer, som har opplevd det ganske ubehagelig at radiografer har pustet dem stadig sterkere i nakken. For ett år siden kulminerte dette i en opphetet debatt på radiologenes nettside, med innspill fra både radiologer og radiografer. Dette var noe av utgangspunktet, da det nystartede forumet på sitt første seminar satte søkelyset på jobbglidning innen nettopp bildediagnostikk.
Det oppleves tungt for mange radiologer når radiografer tar over deler av ultralydvirksomheten eller tolkningen av bilder - uansett om årsaken er radiologmangel, stramme budsjetter eller at radiografene ønsker mer varierte arbeidsoppgaver og så skolerer seg for dette.
Ikke alle like begeistret
Leder av FLSB, overlege og professor Frode Lærum, sier at mange radiologer ikke er begeistret over utviklingen med at radiografer videreutdanner seg innen ultralydundersøkelser og blir sonografer. Enda verre opplever radiologene det når radiografer nå tar videreutdanning for å kunne beskrive bilder.
- Særlig på «systemnivå», for eksempel i Radiologforeningen og Radiografforbundet, får man inntrykk av motsetninger. På individnivå - i forholdet mellom enkeltradiologer og enkeltradiografer - er det imidlertid ofte en helt annen tiltro til samarbeid og mulig potensial for oppgaveflytting, sier Lærum.
Han konstaterer at de to profesjonene er avhengige av hverandre i sin yrkesutøvelse. 
 - Det som er rutinepreget og litt trivielt for den ene gruppen, kan føles utfordrende og nytt for den andre. Det viktigste ved slik jobbglidning er å sikre at kompetansen og kvaliteten blir opprettholdt, mener Lærum, som til daglig arbeider ved bildediagnostisk avdeling ved Akershus universitetssykehus (Ahus).
Setter grensen ved diagnostikk
Avdelingsleder Petter Hurlen ved bildediagnostisk avdeling på Ahus representerte Norsk Radiologisk Forening (NORAFO) under seminaret. Som styremedlem gjorde han det klart hva foreningen mener om jobbglidning i bildediagnostikk.
- Vårt standpunkt er at radiologer bør beskrive bilder og ha ansvar for bildediagnostikk, fastslo han under rundebordskonferansen med foredragsholderne.
Overfor Dagens Medisin tilføyer han at jobbglidning mellom yrkesgrupper er selvfølgelig, men at foreningen har satt en grense ved bildediagnostikk når det gjelder radiografene.
Norsk Radiologisk Forening har imidlertid åpnet for at allmennleger etter opplæring kan foreta ultralydundersøkelser som ledd i en klinisk undersøkelse.
Avdelingslederen sier at Ahus ikke har underskudd på radiologer. Ved sykehusets bildediagnostiske avdeling har de derfor lagt til side problemstillingen om at radiografer kan utføre bildediagnostikk.
Uenig med radiologene
Lederen av Norsk Radiografforbund (NRF), Anna Pettersen, mener at radiografene bør kunne tyde bilder. - Vi mener at radiografer med tilstrekkelig kompetanse bør kunne beskrive bilder og drive diagnostikk, slår hun fast overfor Dagens Medisin.
 Under seminaret redegjorde hun for forbundets strategidokument for 2012, der et viktig moment er å videreutvikle radiografenes kompetanse, blant annet som beskrivende radiografer og innen ultralyddiagnostikk. Dette er i tråd med de danske erfaringene som ble lagt frem under seminaret.
Radiograf Rikke Hansen arbeider 60 prosent som beskrivende radiograf og 40 prosent som utførende radiograf ved laboratoriet på Vejle sykehus i Danmark. Under seminaret sa hun seg svært fornøyd med sin arbeidssituasjon, og hun fremholdt at hun er blitt en dyktigere radiograf gjennom å beskrive hva hun ser på bildene. I det siste har hun også tatt ansvar for å beskrive MR-bilder av lumbalcolumna.
- Jeg har blitt tatt godt imot blant radiologer, og jeg arbeider sammen med dem om beskrivelsene, uttalte hun under seminaret.
Håper på utdanning i Tromsø
Forbundsleder Anna Pettersen mener det er viktig å stille krav til kompetanse når radiografer går inn på nye områder. Hun viser til erfaringene fra blant annet Danmark og Storbritannia, der radiografer har tilbud om å videreutdanne seg til beskrivende radiografer. Norske radiografer har allerede tatt slik videreutdanning i utlandet.
Det har også Rikke Hansen, som har tatt to kurs i Birmingham - ett for å beskrive funn i perifert skjelett, det andre funn i aksialt skjelett. Begge kursene er, ifølge Hansen, meget omfattende og gir en grundig teoretisk og praktisk opplæring. Eksamenen omfatter 100 undersøkelser, der over 95 prosent må besvares rett for at kandidaten skal bestå.
Det er startet en tilsvarende utdanning ved Syd-dansk universitet, der Rikke Hansen underviser. - Vi håper det skal bli mulig å starte en slik videreutdanning i Tromsø, men foreløpig har dette vært vanskelig å få til på grunn av motstand fra legene, sier Anna Pettersen.
Forbundslederen ser for seg at radiografer kan beskrive røntgenbilder også innen primærhelsetjenesten. Hun håper derfor at klimaet etter hvert skal bli like bra her hjemme som i Danmark, der radiologene er mindre skeptiske enn i Norge.
Formell kompetanse på Gjøvik
Anna Pettersen sier seg fornøyd med at Høgskolen i Gjøvik allerede har utdannet et kull med sonografer. Videreutdanningen i ultralyd har gitt de åtte radiografene fra sykehusene på Hamar, Gjøvik og Kongsvinger og fra Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål en formell spesialkompetanse innen ultralyd. Utdanningen gjør dem i stand til å foreta selvstendige diagnostiske undersøkelser.
Pettersen sier at det foregår masse jobbglidning hele tiden, ikke minst fordi radiologene delegerer stadig flere oppgaver til radiografene.
- Medlemmene våre ønsker å få formalisert kompetansen sin slik at de også kan jobbe ved andre røntgenavdelinger enn der de har fått delegert den aktuelle oppgaven, poengterer forbundslederen overfor Dagens Medisin.


Skeptiske radiologer

Radiologer kan se for seg utvalgte radiografer i begrensede diagnostiske roller, men det er ingen stor entusiasme å spore.
Radiolog og avdelingsoverlege Einar Vigeland ved Sentralsykehuset i Vestfold holdt to foredrag under jobbglidningsseminaret, det første om jobbglidningens sosiologi, det andre om hva radiologene mener om dette.
Vigeland tok utgangspunkt i sin masteroppgave om profesjonsgrenser og arbeidsdeling, der han skriver dette i sammendraget: - Legene understreker viktigheten av egen akademisk kunnskap og setter seg selv i en særstilling blant helsepersonell. De har likevel respekt for radiografene - som ansvarsfulle medarbeidere som utfører viktige oppgaver, men ser altså helst at de holder seg innenfor sine tradisjonelle enemerker.
Radiologene er imidlertid ikke helt avvisende til enhver form for jobbglidning. Gitt klare begrensninger og tilstrekkelig medisinsk kontroll, kan flere av legene se for seg utvalgte radiografer i begrensede diagnostiske roller. Det er likevel ingen stor entusiasme å spore blant radiologkollegene.


Skyldes ikke bare radiologmangel

- Vi har vært flinke til å la radiografene overta, så dette handler ikke bare om mangel på radiologer.
Det sier overlege Petter Eldevik, sjef ved røntgenavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge, til Dagens Medisin. Han synes jobbglidningsseminaret var nyttig.
Skiller normalt og unormalt
Tromsø-radiologen merket seg spesielt den danske radiografen Rikke Hansen, som redegjorde for de danske erfaringene med beskrivende radiografer og sonografer. - Hun viste hvor nyttig det er med beskrivende radiografer som kan skille mellom normale og unormale funn. De ser på bildene, tolker og beskriver det de ser. Henne vil jeg invitere hit til Tromsø, sier han entusiastisk.
- Flere røntgenavdelinger har begynt å sende radiografer til utlandet for å videreutdanne seg, konstaterer han.
For å få til en slik utdanning i Norge, mener han at det først må bli konsensus om dette rundt om på avdelingene.
En naturlig utvikling
Overlegen mener det er en naturlig utvikling at radiografer overtar noen av radiologenes oppgaver, også innen ultralyddiagnostikk. Han har vært radiolog siden 1969. Slik jobbglidning har foregått siden, først med røntgensykepleierne, så med radiografene. Han trekker frem større medikament- og stråleansvar, gjennomlysning, og kontrastundersøkelser intravenøst og i mage- og tarm.
- Noen har hele tiden gått foran og banet vei for andre både på radiolog- og radiografsiden, til tross for intern motstand. Det er en risiko for at personell med kortere utdanning kan utføre arbeid av dårligere kvalitet og feil enn dem med lengre utdanning. Det gjelder derfor å finne grensen for når jobbglidning blir utglidning, understreker Eldevik, som trekker frem videreutdanning av radiografer som et tiltak mot dette.
Han sier at én innvending mot beskrivende radiografer kan være at assistentlegene ikke får nok erfaring i å tyde bilder fordi antall undersøkelser er for få. - I Vejle i Danmark er imidlertid erfaringen at de beskrivende radiografene lærer opp assistentlegene, sier han.
På etterskudd
I tillegg til den naturlige jobbglidningen trekker Petter Eldevik også frem mangelen på radiologer som en årsak til at radiografene får endrede og nye oppgaver. - Vi ligger stadig på etterskudd i arbeidet. Blant annet er vi for sene med å sende ut røntgensvar, sier han. Men dette er bare en del av forklaringen på at arbeidsoppgaver glir mellom yrkesgruppene.
- I USA har sonografene tatt ultralyd i mange år, blant annet av blodkar og mage, og med tanke på åreforkalkning og nyre- og gallesten. Det nye nå er at radiografer vurderer vanlige røntgenbilder av armer, knær og føtter. I Danmark har radiografene startet med å vurdere MR av rygg, og dette blir nok det neste også her, spår Tromsø-overlegen.
Jobbutgliding!
Eldevik legger til at mange radiologer i Norge ser på den beskrivende radiograf som et resultat av jobbutglidning og ikke bare en jobbglidning, og at dette er å bryte et prinsipp om at alle røntgenundersøkelser skal vurderes av en ansvarlig røntgenlege.
Han trekker også frem andre argumenter mot at radiografer skal beskrive røntgenbilder:
- Det er ikke et stort nok antall enklere røntgenundersøkelser til at både radiologer og radiografer kan få tilstrekkelig praksis
- Det vil ikke gi noen særlig økonomisk besparelse
- Opplæringen av nye radiologer vil lide.
Støtter nye radiologer
Selv mener Eldevik det er viktig å spørre om risikoen for å overse viktige funn på røntgenbildene er større når en radiograf overlates dette ansvaret. Tromsø-overlegen mener imidlertid at radiografer kan utdanne seg til å vite og å se.
- Erfaringen fra Vejle synes å være at utdanningen av nye radiologer har blitt bedre på de områdene der de har en beskrivende radiograf, sier Petter Eldevik til Dagens Medisin.

Fakta

Jobbglidning
«En prosess der jobbelementer overføres fra en yrkesgruppe til en annen ved at også kompetanse utvikles tilsvarende. Etterprøving av adekvat praksis er en del av prosessen».

Jobbglidere

Oppgaver overføres fra:
- radiologer til radiografer
- røntgensykepleiere til radiografer
- radiografer til hjelpepleiere
Horisontal glidning
Arbeidsoppgaver overtas av en annen gruppe med omlag like lang utdanning.
Vertikal glidning
Arbeidsoppgaver overføres fra en yrkesgruppe med lang utdanning til en yrkesgruppe med kortere utdanning.
Kilde: Professor dr. med. Jarl Å. Jakobsen ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Annen jobbglidning (1)
- Sykepleiere tar preoperativt journalopptak over telefon.
- Radiografer ser på absolutt alle bilder og kan utrykke det de ser.
- Sykepleierdrevet poliklinikk på reumatologisk avdeling.
Kilde: Klinikksjef og ortoped Vigleik Jessen, Senter for ortopedi, reumatologi og hud ved St. Olavs Hospital.
Annen jobbglidning (2)
- Et prosjekt om jobbglidning og annen optimalisering av ressursbruk ved Oslo universitetssykehus viser at mange radiografer har videreutdanning utover bachelor-nivå.
- Prosjektet anbefalte økt bruk av radiografer i post-prosessering og godkjenning av bilder, valg av protokoller samt beskrivende radiografer.
Kilde: Radiograf og spesialrådgiver Turid Langli ved Klinikk for diagnostikk og intervensjon, Oslo universitetssykehus

Dagens Medisin 03/2011

Powered by Labrador CMS