Astmautvikling hos barn

I Dagens Medisin (14/2010) skrev jeg om astma hos barn og ungdom. I artikkelen ga jeg uttrykk for at det bør forskes på en eventuell sammenheng mellom parfymebruk og astmautvikling. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Aage Hegge Hansen, lege

Parfymer er kjemiske stoffer som er tilsatt rengjøringsmidler og andre hygieneprodukter for luktens del. De er mer og mindre luftveisirriterende, og på bakgrunn av klinisk erfaring mistenkes de for å kunne være direkte sykdomsfremkallende.
Fant astmarisiko
Nå er det publisert en studie som viser økt risiko for sykdom hos barn som eksponeres for en spesiell gruppe flyktige organiske forbindelser. 198 førskolebarn med astma ble sammenlignet med 202 friske barn. Fra barnas soverom ble det tatt prøver som ble undersøkt for åtte grupper Volatile Organic Compounds (VOCs).
Økt risiko for sykdom, blant annet astma, ble funnet i sammenheng med gruppen av propylenglykol og glykoletere (PGE).
Kjemiske forbindelser
Forfatterne lanserer en hypotese om at PGE i inneluft kan forverre og/eller utløse flere allergiske symptomer, astma, rhinitt og eksem, foruten å gi IgE-sensibilisering.
Etter dette er det nærliggende å tenke seg at de produktene som er mistenkt for å være sykdomsfremkallende, kan inneholde kjemiske forbindelser fra nettopp PGE-gruppen.
Mer forskning!
Dette må det derfor forskes videre på.
Men allerede nå er det rimelig å kreve at tilsetninger av PGEs til hygieneprodukter må deklareres, hvis ikke slike tilsetninger rett og slett forbys - for sikkerhets skyld - i tilfelle den nye hypotesen skulle holde.
Referanse: 2010 Choi et al.: Common Household Chemicals and the Allergy Risks in Pre-School Age Children
Debatt, Dagens Medisin 2/2011

Powered by Labrador CMS