Organskade etter muskel- og hudbetennelse

De fleste pasienter med revmatisk muskel- og hudbetennelse som har oppstått i barne- og ungdomsårene, såkalt juvenil dermatomyositt (JDM), utvikler skade i ett eller flere organer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Selv om skaden oftest påvises i hud, muskler og skjelett, hadde overraskende mange forandringer i lungen, ifølge lege og forsker Helga Sanner.
Høy sykdomsaktivitet det første året etter diagnosen øker risikoen for organskade.
Lungeforandringer
I perioden 2005-2009 ble 60 norske JDM-pasienter, som hadde fått sykdommen mellom 1970 og 2006, undersøkt grundig ved Oslo universitetssykehus. De ble sammenlignet med 59 kontrollpersoner med samme alder og kjønn, tilfeldig trukket fra Folkeregistret.
I doktoravhandlingen  viser Sanner og medarbeidere at ni av ti JDM-pasienter utvikler skade i minst ett organ, at halvparten hadde tegn på muskelskade som var synlig på MR av lårmuskulatur – og at over en tredel utviklet lungeforandringer, synlig på CT-røntgen.
Sjelden sykdom
Pasientene var mer muskelsvake og hadde dårligere lunge- og fysisk funksjon enn kontrollpersonene. Imidlertid hadde mange pasienter lite eller ingen plager av den påviste organskaden.
Internasjonalt har det vært begrenset kunnskap om hvordan det går med denne pasientgruppen.
JDM er en svært sjelden sykdom, og i denne studien deltok de aller fleste norske pasienter som har fått diagnosen de siste 35 år. (ln)

Powered by Labrador CMS