HPV-vaksine mot analkreft

Norske jenter tilbys HPV-vaksinen Gardasil for å forebygge kreft på livmorhalsen, i vulva og vagina. I USA er Gardasil godkjent for også å forebygge analkreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nå har Food and Drug Administration i USA godkjent at vaksinen kan forebygge analkreft og forstadier til denne kreftformen, ifølge Sykepleien.
I Norge får i underkant av 50 mennesker analkreft hvert år. Flere kvinner enn menn rammes, men blant menn er de som har sex med andre menn, særlig utsatt.
Målrettet vaksinering?
Rolf M. Angeltvedt
i Helseutvalget for bedre homohelse mener det er på tide å tilby vaksinen gratis også til gutter. Han vil likevel ikke gå på barrikadene og kreve at alle gutter skal få vaksine på lik linje med jenter. – Til det har vi foreløpig for liten kunnskap.
I stedet kan Angeltvedt tenke seg en form for målrettet vaksinering: – Dette er noe vi har god erfaring med når det gjelder hepatitt B. Menn som har sex med menn, har generelt høy risiko for å bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner. 
Mennene tilbys derfor informasjon om vaksinen på arenaer der de kan nås. – Det viktigste er å tilby kunnskap slik at hver enkelt kan beslutte om man vil ha vaksine eller ikke, sier han.
Vurderer fortløpende
Da vaksinen ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet, var det et poeng at vaksinen måtte settes før seksuell debut. – Ny kunnskap viser at vaksinen har effekt også etter debut, sier Angeltvedt.
Ifølge divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet har det lenge vært kjent at HPV-vaksinen har effekt på analkreft: – Jo flere data vi får, jo viktigere blir det å se på om flere skal få tilbudet. Dette er noe vi vurderer fortløpende. Foreløpig venter vi på gode data om effekt hos gutter. I noen grad vil det også være et økonomisk spørsmål. Beregnet kostnad-nytte-effekt kan endre seg hvis det dokumenteres effekt mot flere typer kreft, sier hun til sykepleien.no.
Ikke i Norge
– Gardasil har godkjenning i sentral prosedyre i Europa. Godkjenningsprosessen koordineres av det europeiske legemiddelkontoret. I dag foreligger ingen godkjenning av indikasjon for Gardasil som omfatter analkreft og forstadier til slik kreft, sier seksjonssjef Svein Rune Andersen i Legemiddelverket.
Sanofi Pasteur MSD, som distribuerer Gardasil i Europa, ønsker at indikasjonen utvides til å gjelde analkreft også i Norge. – Vi håper dette kan skje i løpet av året, sier daglig leder Per Aabakken.
Tall fra Legemiddelverket viser at nesten 41.000 jenter i Norge har fått minst én dose av Gardasil. Så langt er det meldt om 221 bivirkninger, 11 alvorlige. Alle 11 var enten blitt friske eller i bedring da bivirkningen ble rapportert. (gåh) 

Powered by Labrador CMS