Folket tror på fysioterapeutene

Ni av ti spurte har stor tillit til fysioterapeuter når det gjelder behandling av muskel- og skjelettplager. Ni av ti som har fått fysikalsk behandling for slike plager, vil anbefale fysioterapi til familie og venner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


I en undersøkelse som Synovate nylig har gjennomført for Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), går det også frem at fysioterapeuter er den yrkesgruppen som flest vurderer som spesielt effektive i å redusere sykefraværet.
– Vi konstaterer med stor glede at folk verdsetter fysioterapeutenes tjenester og kompetanse høyt, sier forbundsleder Eilin Ekeland i NFF.
Deltakerne i undersøkelsen ble spurt om sin tiltro til ti ulike grupper: fastlege/spesialist, kiropraktor, fysioterapeut (inkl. manuellterapeut), akupunktør, ergoterapeut, homøopat, naprapat, osteopat, aromaterapeut og healer.
Lettere psykiske plager
En tilsvarende undersøkelse av tiltro til fysioterapeuter og erfaring med fysioterapibehandling ble gjennomført i 2004. Årets undersøkelse viser at en god tiltro i 2004 har blitt ytterligere styrket på flere områder. Det gjelder blant annet behandlingen av muskel- og skjelettplager generelt, arbeidet med å redusere sykefraværet og tilfredsheten med behandling og rådgivning som er gitt den enkelte.
Mer enn hver tredje spurte i 2010 mener at fysioterapeuter er spesielt egnet til å veilede overvektige til å få en sunnere livsstil. Dette er en betydelig økning siden 2004. Nest etter fastlege/spesialist er fysioterapeutene også den gruppen som flest nevner som spesielt egnet til å gi et tilbud til personer med lettere psykiske plager.
– Kunnskapen blant folk om hva fysioterapeuter kan hjelpe dem med, er åpenbart blitt bredere de senere årene, sier forbundsleder Eilin Ekeland.
Fysioterapi i kommunene
Åtte av ti spurte mener at tilgjengelighet til fysioterapi i hjemkommunen er meget viktig.
Ved siden av behandling av muskel- og skjelettlidelser er det særlig fysioterapitjenester rettet mot barn, unge og eldre og livsstilsendringer og fysisk aktivitet som etterspørres. Et klart flertall av de spurte (65 %) mener for eksempel at fysioterapitjenester for hjemmeboende eldre vil redusere behovet for omsorgsboliger og sykehjemsplasser.
Misforhold
– Undersøkelsen viser et klart misforhold mellom befolkningens forventninger til kommunale helsetjenester av høy kvalitet og den faktiske utviklingen i kommunene, sier Eilin Ekeland.
Offentlig statistikk viser at det i forhold til innbyggertallet har blitt færre fysioterapeuter i kommunene siden 2002. – Det rammer ikke minst barn og eldre og den kommunale innsatsen innen forebygging og rehabilitering, to nøkkelområder i samhandlingsreformen, sier NFFs forbundsleder.

Powered by Labrador CMS