Strevsomt for jenter med migrene

Jenter i alderen 10-19 år som får resept på medisiner for migrene, har nesten fire ganger større sannsynlighet for også å få antidepressiva, viser en ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Studien viser også en sterk forbindelse generelt, to til tre ganger forhøyet, mellom det å få migrenemedisin og det å få antidepressiva. I tillegg er denne forbindelsen signifikant sterkere for menn enn for kvinner.
Førsteforfatter Ketil J. Ødegaard er forskningssjef i psykiatrisk divisjon ved Helse Bergen og medlem av forskningsgruppen Moodnet ved Haukeland universitetssykehus. For å studere samsykelighet mellom migrene og angst- og depresjonslidelser, har han brukt data for ett år (2006) fra reseptregisteret.
Unge jenter
Selv om forbindelsen er sterkest mellom bruken av migrenemedisin og antidepressiva hos unge jenter, var det i studien bare 99 jenter som hadde fått utskrevet resept på begge typer av medisin.
- Hvis en fastlege får en ung kvinne med migrene på kontoret sitt, bør legen også ha en økt årvåkenhet for om hun har økt angst- og depresjonsproblematikk, og vice-versa. Dette gjelder også for menn som gruppe, sier Ødegaard.
Flest kvinner
Ødegaard sier at den gruppen hvor flest får resept på migrenemedisiner, er kvinner i 40-50-årene. Generelt blir migrenemedisin skrevet ut fire ganger så hyppig til kvinner som til menn. Imidlertid er forbindelsen til antidepressiva svakere for kvinner enn for menn. - Det betyr at mange kvinner har migrene som ikke knytter seg til angst og depresjon, sier Ødegaard.
Studien viser at det er i de eldre gruppene at migrene, depresjon og angst er hyppigere, og hvor det største antallet av personer får skrevet ut både migrenemedisin og antidepressiva.
I gruppen kvinner 40-50 år fikk 14.707 kvinner resept på migrenemedisin. Av disse fikk 15.7 prosent også resept på antidepressiva, noe som betyr at 2748 kvinner i denne aldersgruppen fikk resept på begge typer av medisiner.
Hyppigheten av resepter for migrenemedisiner øker for begge kjønn frem til 40-årene før den igjen synker hos begge kjønn.
Bekrefter funn
Studien bekrefter funn fra epidemiologiske studier som tidligere er gjort for migrene og depresjon- og angst. Graden av forbindelse mellom migrene og angst- og depresjonslidelser er sammenlignbar mellom de epidemiologiske studiene som er gjort og Moodnet sin studie.
Dataene fra reseptregisteret viser også at resepter som blir gitt for migrenemedisin, følger alders- og kjønnsmønstrene som er funnet for migrene i epidemiologiske studier.
Felles patofysiologi
Ødegaard sier at Reseptregisteret er en unik kilde fordi materialet er så stort at man kan se på interessante sammenhenger og mønstre.
- Grunnen til at vi ser på disse sammenhengene, er for å kunne identifisere mer homogene undergrupper som har symptomer fra to forskjellige hjernesykdommer. Migrene på den ene siden og affektive lidelser på den andre. Det kan tenkes at de har en felles underliggende genetikk eller patofysiologi, sier han.

Data fra Reseptregisteret (2006)

- Migrenemedisiner ble skrevet ut til 81.225 personer - 1,8 prosent av befolkningen.
- Antidepressiva ble skrevet ut til 257.700 personer - 5,6 prosent av befolkningen.
- Både migrenemedisiner og antidepressiva ble skrevet ut til 11.269 (1637 var menn; 9632 kvinner).
- De 11.269 som fikk utskrevet både migrenemedisin og antidepressiva, utgjør 13.9 prosent av dem som fikk skrevet ut migrenemedisiner - og 4.4 prosent av dem som fikk skrevet ut antidepressiva.

Dagens Medisin 18/10

Powered by Labrador CMS