Kjøper mindre smertestillende

For første gang på flere år har salget av reseptfrie smertestillende legemidler gått ned. Dette viser nye tall i perioden fra januar til september.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Salg av reseptfrie pakninger av paracetamol og ibuprofen, målt i doser, har gått ned med henholdsvis fire og syv prosent de første ni månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser tall fra Folkehelseinstituttets grossistbaserte legemiddelstatistikk.

Tydelig nedgang
Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket synes dette er interessante data.
– Salget av reseptfrie smertestillende ser ut til å gå tydelig ned for første gang på flere år. Det er mulig dette kan skyldes debatten om man bruker for mye av disse legemidlene og spørsmålet om paracetamol kan fremkalle astma når små barn bruker dette legemidlet, uttaler Madsen til Dagens Medisin.
Mer reseptpliktig
For paracetamol har andelen reseptfritt salg gått ned over tid, mens andelen har vært relativt stabil for ibuprofen. 

– For paracetamol er det interessant at stadig mer selges på resept, noe som er en utvikling vi ser positivt på. Salget av reseptfri paracetamol er nå lavere enn da salg utenom apotek ble tillatt i for seks-syv år siden, kommenterer Madsen.
Reseptfrie pakninger av paracetamol og ibuprofen hadde en andel på henholdsvis 50 og 57 prosent av totalt salg i doser av disse legemidlene i tredje kvartal i år.
Stabilt utenom apotek
Andelen salg utenfor apotek av reseptfrie pakninger av paracetamol og ibuprofen er stabilt.
Nær halvparten av reseptfritt salg av paracetamol skjer utenom apotek, mens andelen for ibuprofen er på nær 40 prosent.
Økt totalforbruk
Totalsalget av paracetamol, inkludert reseptpliktige og reseptfrie pakninger, har imidlertid økt over tid og lå én prosent over i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. 

Powered by Labrador CMS