Anbefaler screening for tarmkreft

Det nasjonale rådet for prioritering anbefaler screening for tykk- og endetarmskreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I går gikk Prioriteringsrådet samlet inn for å anbefale screening for tykk- og endetarmskreft (kolorektalkreft).
– Tiden er overmoden for å komme i gang, sa rådsmedlem og avdelingsdirektør Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet på møtet i Oslo.
Som pilot
To ganger tidligere har Helsedirektoratet fremmet forslag overfor departementet om landsomfattende screening for kolorektalkreft. Tidligere i år ba Helsedirektoratet Rådet om en innstilling. I april skrev Dagens Medisin at Rådets leder, Bjørn Inge Larsen, foreslo oppstart av screening. Og i går gikk altså et samlet prioriteringsråd inn for screening.
I første omgang vil screeningen gjennomføres som en såkalt pilot, det vil si i begrenset omfang, gjennomført i et eller flere avgrensede geografiske områder.
– Vi trenger erfaring når det gjelder organiseringen før vi går ut i full bredde, uttalte Aarseth.
Avføringsprøve
Screeningen vil omfatte avføringsprøve, test for skjult blod i avføringen (FOBT).
Innkalling til screening vil skje annethvert år. Dersom screening avdekker positive funn, vil personen henvises til koloskopiundersøkelse.
Aarseth understrekte at dersom resultater fra studier på andre screeningmetoder viser bedre effekt enn FOBT, vil det være gjenstand for ny vurdering av metode.
Kan spare opptil 300 liv
Kunnskapssenteret har nylig gjort nye beregninger på forventede virkninger ved innføring av tarmkreftscreening i Norge. Avhengig av blant annet fremmøteprosent, alder på screeningpopulasjonen og screeningmetode, viser rapporten at mellom 50 og 300 dødsfall kan unngås hvert år. Dette er dødsfall direkte forbundet med kolorektalkreft.
Med fremmøteprosent på 70 og FOBT-screening i aldersgruppen 50–74 år, er antallet sparte dødsfall beregnet til cirka 140.
Screening med sigmoidoskopi (undersøkelse av nedre del av tarmen) ser ut til å gi enda større effekt, med tilsvarende 250 unngåtte dødsfall årlig.
Usikkerhet
Forskningsleder Atle Fretheim i Kunnskapssenteret står bak rapporten sammen med Michael Bretthauer, leder av Enhet for kolorektal Cancer Screening i Kreftregisteret. Fretheim påpekte at tallene er forbundet med usikkerhet. Bretthauer mener at antallet reduserte dødsfall ligger et sted midt mellom 50 og 300.
– Jeg vil tro at antallet sparte liv hvert år ved FOBT-screening er på cirka 150–200, noe som er omtrent på nivå med beregnet effekt av mammografi, kommenterte Bretthauer.
Rådet for kvalitet og prioritering i helsetjenestene har ingen beslutningsmyndighet, og det blir nå opp til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) å ta en endelig avgjørelse om å igangsette screening.

Powered by Labrador CMS