Vil vurdere rett til brystrekonstruksjon

Det nasjonale rådet for prioritering besluttet i dag å diskutere om det er riktig ikke å gi brystkreftopererte rett til brystrekonstruksjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Generelt har kvinner som er operert for brystkreft og som ønsker rekonstruksjon av brystet, ingen rett til å få dekket en slik operasjon av det offentlige, men det gis rom for indivdiuelle vurderinger.
Den manglende retten til prioritert helsehjelp er nedfelt i nasjonal prioriteringsveileder for plastikk-kirurgi. I dag besluttet det nasjonale rådet for prioritering å diskutere om denne bestemmelsen bør endres.

Annerledes ved fedmekirurgi
– Det er liten tvil om at brystkreftpasienter ser på dette som ett behandlingsforløp, og i Helse Sør-Øst er bukplastikk en del av behandlingen ved fedmekirurgi, konstaterte direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst.
 
Hun la til at dette ikke er et spørsmål om manglende kapasitet i det offentlige, fordi sykehusene kjøper tjenester i det private helsevesenet ved behov.
Det ble antydet at brystrekonstruksjon ikke har vært prioritert i samme grad fordi kvinnene har muligheten til å få satt inn brystprotese etter kreftoperasjon.

Store forskjeller i ventetid
I dag er det store forskjeller i ventetid for brystrekonstruksjon mellom de ulike helseregionene.
I beste fall er ventetiden på et halvt år, og i verste fall; ifølge Bente Mikkelsen, opptil fire–fem år, som i Helse Sør-Øst.

Powered by Labrador CMS