Astma hos barn og ungdom

Debattinnlegg i Dagens Medisin 14/10.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

AAGE HEGGE  HANSEN, pensjonert allmennlege, Vadsø 
FOR NOEN ÅR siden leste jeg at et lyst hode mente å kunne påvise at økningen i sykelighet av tuberkulose for mer enn 100 år siden, falt sammen med økningen i tobakksforbruket.
Dette er naturligvis ikke ensbetydende med at det faktisk var en kausal sammenheng, men forunderlig er det at forholdet ikke ble registrert i samtiden og undersøkt nærmere.
Mer astma blant de unge
I dag ser vi et økende antall astmatilfeller blant barn og unge, og det sies å være funnet en sammenheng mellom personlig hygiene og sykdomsutvikling. Jo oftere man vasker seg, desto større er tilsynelatende risikoen for å få astma. Dette høres unektelig rart ut for en gammel hygieniker, men faktum kan vanskelig bestrides.
Derimot kan det være grunn til å undersøke saken nærmere. 
Parfyme -  og astma?
Min erfaring er at de ungdommene som har astma, ofte dufter påfallende sterkt av parfyme. Observasjonen kan være påvirket av at jeg selv har sluttet med både røyk og parfyme av hensyn til egen -  og et familiemedlems -  helse. Imidlertid fins det objektivt påvist, ifølge et annet lyst hode, at økningen i sykelighet av astma i vår tid, har falt sammen med økningen i salget av parfymerte hygieneprodukter.
Det synes nærliggende å sette dem som regelmessig vasker klær, hår og kropp med parfymerte produkter, opp mot en kontrollgruppe av ikke-brukere, om slike fins. Flere enkle inndelinger kan også gjøres. For eksempel: Hvilke barn sover i parfymert sengetøy, og hvem gjør det ikke?
Kartlegging i vente?
Eksponering for syntetiske duftstoffer og andre kjemikalier må antakelig kartlegges allerede fra første helsestasjonsbesøk, dersom man i fremtiden skal kunne si noe vettugt om statistikker for astma, for krybbedød og hjerte- og karsykdom, og på lengre sikt kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) og lungekreft, for å ha nevnt det viktigste.
Men det overlater jeg trygt til yngre og aktivt praktiserende kolleger å forske på. En finner gjerne det en leter etter, og i dette tilfellet kan det kanskje lønne seg ikke bare å ha øynene, men også nesen, med seg.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 14/10

Powered by Labrador CMS