Nødvendig med bedre rehabilitering

- Mange av dem som får MS-diagnosen, rekker ikke å etablere seg i arbeidslivet, og de rammes økonomisk. Det er uverdig at denne gruppen ikke får hjelp til å mestre sykdommen når vi vet at god hjelp finnes, skriver Mona Enstad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

MONA ENSTAD, generalsekretær i MS-forbundet   
NY FORSKNING viser at personer med multippel sklerose (MS) har meget godt utbytte av fysioterapi og trening. Stive muskler mykes opp og styrkes og ganghastigheten økes.
Dette kan utgjøre forskjellen på et liv med aktiv samfunnsdeltakelse  og et liv i isolasjon.
Dårlig tilbud
Multippel skleroseforbundet har gjennom lang tid, sammen med andre organisasjoner, pekt på at rehabiliteringstilbudet for personer med kroniske sykdommer er for dårlig. Det er i dag bare ett senter i Norge som har spesialisert seg på MS - og køene er lange.
Forskning som er utført ved Nasjonalt kompetansesenter for MS, viser at behandlingsopphold i varme strøk har enda bedre effekt enn behandlingsopphold i Norge.
Bedre i varmt klima
Hovedforskjellen er at effekten varer lengre etter trening i varme strøk.
MS er en såkalt progredierende sykdom, en sykdom som utvikler seg over tid. Forskningen viser at den negative utviklingen stoppet i de 19 månedene studien varte. 
Dette er oppsiktsvekkende.
Ja til behandlingsreiser!
MS-forbundet har vært og er pådriver overfor Stortinget og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for at personer med MS skal få tilbud om behandlingsreiser i utlandet. Dette har ennå ikke skjedd.
Gjennomsnittsalderen for dem som får diagnosen, er kun 30 år. Mange rekker ikke å etablere seg i arbeidslivet, og de rammes økonomisk. Det er uverdig at denne gruppen ikke får hjelp til å mestre sykdommen når vi vet at god hjelp finnes.
Referanse: Studien det refereres til i dette innlegget, er omtalt på http://www.ms.no/forskning/ny-studie-/
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 14/10

Powered by Labrador CMS