Allergisk rhinitt etter mors paracet-bruk

Eksponering for paracetamol under svangerskapet mer enn dobler risikoen for luftveisallergi hos barnet ved fylte tiår, ifølge norsk undersøkelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Barn i 10-årsalderen som har vært eksponert for paracetamol i mors liv, har mer enn dobbelt så stor risiko for å utvikle allergisk rhinitt (lufveisallergi) enn barn av mødre som ikke tok paracetholdige legemidler under svangerskapet. Og spedbarn i opptil seks måneders alder, som selv har fått paracetamol, har høyere risiko for allergisk sensitivisering og for å ha hatt astma før fylte ti år. 
Dette fremgår av en studie med førsteforfatter overlege Egil Bakkeheim ved Barneklinikken på Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål. Resultatene er forhåndspublisert på nett i Acta Paediatrica.
Resultatene er justert for flere risikofaktorer, blant annet foreldres astma og allergi, røyking i svangerskapet og for tidlige luftveisinfeksjoner når det gjelder paracetamol-bruk hos spedbarn.
Holdepunkter for sammenheng
Bakkeheim og medforfattere fant ingen signifikant sammenheng mellom spedbarns eksponering for paracetamol og allergisk rhinitt ved ti års alder, men det var over doblet risiko for allergisk sensitivisering hos jenter og tilsvarende forhøyet risiko for å ha hatt astma ved ti års alder hos begge kjønn.
En studie som ble publisert i The Lancet for to år siden (Beasley m.fl.), viste derimot en sammenheng mellom høysnue og paracetamol-bruk hos små barn. Barn som hadde fått paracetamol som febernedsettende middel i første leveår, hadde en økt forekomst av både astma, høysnue og eksem ved seks-syv års alder. Den økte risikoen var opptil tre ganger så stor, avhengig av hvor mye paracetamol barnet hadde fått.
Sammenheng
- Vår studie peker i samme retning som Lancet-studien, selv om bare mors bruk av paracetamol under graviditeten var forbundet med allergisk rhinitt ved 10-årsalderen, kommenterer Bakkeheim, som legger til:
- Paracetamol-bruk har nok en sammenheng med risikoen for både astma og allergi. Vi snakker ofte om «The United Airways» - de øvre og nedre luftveiene, fordi disse henger nært sammen og har mange likhetstrekk i patofysiologi. Vi ser også at en betydelig andel pasienter har både astma og luftveisallergi.
Usikkert om dose
- Hvor mye paracetamol gir økt risiko for allergi og astma?
- Vi har ikke sett på doserespons, så det er vanskelig å si hvor mye som skal til.
- Vil du advare mot å bruke paracetamol under graviditet og til småbarn?
- Generelt oppfordres det til forsiktighet, og det kommer stadig mer dokumentasjon på at man skal være varsom med paracetamol både i svangerskapet og hos små barn. Bruken bør ikke være ukritisk. Når det gjelder feber hos barn, er feber en del av dennaturlige fysiologiske infeksjonsbekjempelsen og kan derfor ha en viss positiv effekt.
Oksidativt stress
Bakkeheim viser til at paracetamol er viktig preoksidant, et virkestoff som bidrar til oksidativt stress - det vil si en ubalanse mellom antioksidanter og prookisidanter. En slik ubalanse kan være forbundet med økt risiko for allergi og astma. I en annen studie, som inngår i doktorarbeidet til Bakkeheim, har han og medarbeidere målt antioksidanter og oksidanter i blod og sett på den oksidative balansen hos friske skolebarn og skolebarn med astma og allergi.
Studien er forhåndspublisert i Pediatric Allergy and Immunology.
Sterkest ved forverring
Barn med både astma og allergisk rhinitt viste seg å ha redusert verdi av albumin - en viktig antioksidant - i serum (blod). Høyere verdier av ekshalert NO, en markør for allergisk inflammasjon, hadde sammenheng med de laveste albuminverdiene. I tillegg hadde barn med dårlig kontrollert astma lavere innhold av vitamin E.
- Paracetamol griper rett inn i den oksidative balansen og er med på å øke oksidativt stress, og kan derfor være en av mulige forklaringer på sammenhengen mellom paracetamol-bruk og økt risiko for allergi og astma, sier Bakkeheim.
Brennbart tema
- Betyr dette at barn med astma og allergi bør ta kosttilskudd med antioksidanter?
- Antioksidanter og sammenhengen med allergisk rhinitt er et «hot» tema i Europa, og mange studier har vist ulike sammenhenger mellom enkelte antioksidanter og astma, men det er lite konklusjoner og noe sprikende funn. Det kan se ut som om assosiasjonen er sterkest ved forverring av astma eller dårlig kontrollert astma. Vår studie er en liten brikke i et stort puslespill. Vi har ingen enkle svar på hvilke konsekvenser disse funnene har i praksis, og vi må bygge videre på den kunnskapen vi allerede har. Derfor tror jeg ikke vi kan gå ut med noen konkrete anbefalinger når det gjelder for eksempel kosttilskudd, svarer Egil Bakkeheim.
Tema: Øye og øre-nese-hals, Dagens Medisin 13/10

Powered by Labrador CMS