– Urealistisk med omskjæringsforbud

– Et lovforbud mot omskjæring av gutter vil føre til at praksisen går «under jorden». Dette taper ungene på, mener leder Trond Markestad i Rådet for legeetikk.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Tidligere trodde man at nyfødte ikke hadde særlig opplevelse av smerte, men i dag vet vi at de opplever like stor smerte ved inngrep som senere i livet. Dette har ført til at smertebehandling også har fått stor betydning i nyfødtmedisinen – samtidig som synet på barns rettigheter de siste tiårene har endret seg betydelig. Det er derfor naturlig at det har blitt debatt om rituell omskjæring, sier leder Trond Markestad i Rådet for legeetikk.

Vil ikke ha forbud

Rådet for legeetikk vil imidlertid ikke ha noe forbud mot omskjæring av gutter:
– Vi peker på at det er i strid med noen grunnleggende medisinsketiske prinsipper å utsette barn for et medisinsk inngrep uten at det er noen medisinsk begrunnelse for det.
Tidligere i år var rituell omskjæring av gutter også oppe til debatt i Sverige, og i februar sa den svenske legeforeningen at praksisen er vanskelig forenlig med respekt for barnets rett til integritet og selvbestemmelse samt med hensyn til barnets beste, ifølge foreningen, som viser til FNs barnekonvensjon.
– Det at inngrepet medfører smerte, selv etter bedøvelse – og at det er en viss risiko for komplikasjoner, selv om det forekommer sjelden, er viktige tilleggsmomenter for ikke å foreta slike inngrep, sier Markestad til Dagens Medisin.

Urealistisk

– Vi innser at det er urealistisk og ikke ønskelig med et forbud – av flere grunner. Et lovforbud vil helt klart føre til at praksisen går «under jorden», og dette er det ungene som taper på. Men vi håper det er en skikk som kan opphøre etter hvert, sier han.
Hvis omskjæringen blir gjort under betryggende forhold, er det ikke noe lovforbud i Norge mot det. Det gjelder her, som i all annen medisinsk og kirurgisk virksomhet, at Helsetilsynet kan vurdere forsvarligheten ut fra forsvarlighetskriterier, sier Markestad.

Ved norske sykehus i dag er dette ikke prioritert, og inngrepet foretas sannsynligvis i dag av stort sett private aktører.
Sverige har omskjæringslov
Omskjæring av gutter er tillatt i Sverige og er regulert i den såkalte omskärelseslagen.

Blant annet sier loven at leger, men også spesielt utdannet personell, skal utføre inngrepet.
Dersom barnet er over to måneder gammelt, er det kun legen som får gjøre dette.

Forsvarlig

Som tidligere lege i USA har Trond Markestad selv gjort mange omskjæringer:
– En skal ha erfaring når man gjør dette. Det er ikke helt enkelt; en skal kunne det. De fleste i dag gjør sannsynligvis dette på en forsvarlig måte med tilstrekkelig anestesi, selv om vi vet at det også foregår i det skjulte, sier han.
I den jødiske tradisjonen gjøres dette den åttende dagen, mens det er mer komplisert hva angår muslimer ettersom de har forskjellige tradisjoner og omskjærer både spedbarn og litt eldre barn.
– Slik jeg oppfatter norske sykehus, har de kjennskap til – og kan fortelle foreldre som henvender seg – om hvor de kan få utført dette forsvarlig, sier han.
 

Powered by Labrador CMS