Vil fortsatt ha NEL

Vi er like opprørt over å miste det elektroniske oppslagsverket NEL som allmennlegene, skriver Hilchen Sommerschild, foretakstillitsvalgt for Ylf ved Sykehuset i Vestfold.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hjelp ! Nå mister vi snart en av våre beste veiledere: NEL!
Ikke lenger gratis
Det er bestemt at Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) ikke lenger skal være gratis tilgjengelig via Helsebiblioteket, avtalen ble sagt opp i februar i år. Dette avstedkom naturlig nok mye motstand og skriverier tidligere i år, spesielt allmennlegene ble opprørt.
Også vi sykehusleger bruker dette oppslagsverket i stor utstrekning, i hvert fall alle leger i spesialisering og turnuskandidater som jeg er i kontakt med i hverdagen.  Vi ønsker herved å si klart fra at vi er like opprørt over dette som allmennlegene.
Mange vil fortsatt ha den gratis
Frem til 1. august kan vi imidlertid fortsatt få gratis tilgang ved å registrere oss via e-post. Dagens Medisin skrev om dette i sin utgave 10. juni
Primo juni var det da registrert nesten 3500 allmennleger, over 2500 ”spesialistleger”, vel 1300 turnuskandidater og over 1800 medisinerstudenter, med en økning på totalt 500 nyregistrerte brukere pr. uke.
Antagelig er en stor andel av landets totalt 10.800 sykehusleger etter hvert blitt registrert.
Kort og konsis norskspråklig kunnskapskilde
NEL er en svært viktig kunnskapskilde i hverdagen, også for sykehusleger. Den er svært lett tilgjengelig både teoretisk og praktisk (i hvert fall hittil). Innholdet har stor spennvidde, helt fra de mer sjeldne til de fleste vanlige tilstander. 
Informasjonen er god og utfyllende, men likevel såpass kort og konsis at den egner seg perfekt som oppslagsverk i hverdagen. Et viktig poeng er at den er på norsk, er tilpasset våre lokale forhold og representerer norsk behandlingstradisjon.
Svært uheldig at gratis tilgang forsvinner
Det er svært uheldig at gratis tilgang til NEL forsvinner. Den enkeltes mulighet til selv å kunne foreta en rask og løpende oppdatering av kunnskap i hverdagen vil bli dårligere. Det er spesielt ugunstig i en situasjon hvor tid og mulighet for direkte veiledning fra eldre kolleger dessverre blir mer og mer begrenset. For å sette det på spissen:
Å miste NEL kan bidra til at kvalitet på både læring og behandling lider.
UpToDate egner seg til fordypning
Som alternativ er det i tillegg til Fagtidsskrifter, satset på det mer omfattende UpToDate. Dette er også en ypperlig kunnskapskilde, men med et helt annet bruksområde. Det egner seg kun til fordypning i et tema, ikke som et oppslagsverk i hverdagen. Slik var NEL og UpToDate svært gode supplementer til hverandre. Vi trenger altså begge deler, lett tilgjengelig.
Dagens rabatt er for liten
Hva kan så være løsningen for å sikre at NEL fortsatt skal være like tilgjengelig som før?
Legeforeningen og NEL har inngått en samarbeidsavtale der foreningens medlemmer kan få NEL til redusert pris. Men reduksjon i pris/år er ikke stor (fra 4980,- til 3744,-), det er fortsatt dyrt!
Man kan selvsagt gå sammen flere leger og kjøpe et felles abonnement, men dette er noe tungvint. Eventuelt kan sykehusleger prøve å få til en felles ordning i sitt lokale helseforetak.
Bedre med et landsomfattende tilbud
Enda bedre vil det imidlertid være hvis man kan få et landsomfattende tilbud/avtale, gjeldende alle leger, både i og utenfor sykehus.
Er det mulig å få til?
Hilchen Sommerschild
Foretakstillitsvalgt for Ylf, Sykehuset i Vestfold

Powered by Labrador CMS