Bedre med egenmåling av INR

Resultatene er bedre når pasienten selv måler INR-verdien ved Marevan-behandling - enn når legen gjør det, ifølge en norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


På verdensbasis er det omkring 250.000 pasienter som selv måler INR-verdien ved behandling med antikoagulasjonsmedikament som warfarin (Marevan).
Nå viser et norsk forskningsprosjekt at egenkontroll - måling av INR-verdi og dosering av Marevan - er bedre enn måling hos fastlegen.
Lengre tid
- Pasienter som måler INR selv, har lengre tid i det terapeutiske området og opplever økt livskvalitet ved egenmåling sammenlignet med kontroll hos legen. Resultatene er i tråd med utenlandske studier, forteller førsteamanuensis Una Sølvik ved Institutt for samfunnsmedisin, Seksjon for allmennmedisin ved Universitetet i Bergen (UiB).
Sølvik er veileder for mastergradsstudent Elisabeth Sellevoll Løkkebø, som står bak masteroppgaven om egenkontroll av INR.  Arbeidet er gjort ved Norsk senter for kvalitetssikring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus (Noklus). 
Analysen venter
Datainnsamlingen ferdig, men analysen av funnene er ikke helt klar ennå.
- Hvor mye bedre er egenkontroll?
- Tid i terapeutisk område økte fra cirka 70 prosent til 80 prosent, svarer Sølvik.
De 24 pasientene ble alle behandlet med Marevan. De ble lært opp til egenmåling av protrombin-tid (PT-INR) - vanligvis omtalt som INR - samt egendosering av Marevan. 
Aktuelt for flere tusen
Deltakerne målte INR en gang i uken, og de ble gradvis satt i stand til å dosere Marevan selv under veiledning av ansvarlig lege og bioingeniør. Opplæringsprogrammet er lagt opp etter internasjonale retningslinjer for egenkontroll av antikoagulasjonsbehandling.
Ifølge Reseptregisteret var det over 86.000 personer som ble behandlet med warfarin (Marevan) i fjor.

- Hvor mange vil være aktuelle for å kunne måle og dosere medisinen selv i Norge?
- Dette gjelder utvalgte pasienter, og vi regner med at minst ti prosent kan foreta måling og dosering på egenhånd.
Kostnadsberegner
Ved konvensjonell kontroll av antikoagulasjonsbehandling kommer pasienten til kontroll hos fastlegen omkring én gang i måneden for å ta blodprøve for analyse av INR. Målet med prosjektet har vært å vise at egenmåling av INR og egendosering av Marevan kan øke tiden i det terapeutiske området, redusere antallet komplikasjoner og redusere risikoen for fatale bivirkninger - sammenlignet med konvensjonell behandling.
- Hva viser studien når det gjelder bivirkninger?
- Antallet pasienter er for lite til å konkludere når det gjelder komplikasjoner og bivirkninger. Men ettersom tiden i det terapeutiske vinduet blir lengre, vil færre komplikasjoner og bivirkninger av medisin være en naturlig følge, sier Sølvik.
- Kan du si noe om hvor mye besparelse i tid og kroner egenkontroll kan innebære?
- Vi holder på å foreta beregninger for norske forhold nå, ettersom vi ikke uten videre kan bruke tall fra utlandet.
Bedre livskvalitet
Foreløpige resultater viser at deltakerne opplever økt livskvalitet ved egenkontroll.
- Pasientene har fortalt at de har fått et nytt liv og at de føler seg friere og mer uavhengige når de slipper jevnlige legebesøk. Ikke minst er de tryggere. Det betyr mye at de kan måle verdien selv dersom de er redde for at den er blitt for lav eller for høy. Også familien til pasienten føler større trygghet.
- Hva sier legene selv?
- Også legene til pasientene som deltok i studien, var veldig fornøyd.
Kreves refusjon
Pasienter med diabetes som foretar blodsukkermåling selv får refusjon for kostnadene ved utstyr.
- Mange land gir offentlig refusjon også for egenmåling av INR. Vårt ønske er at det også i Norge kan innføres en statlig finansiering av opplæring, egenmålingsinstrumenter og teststrimler for denne typen egenkontroll. Flere miljøer i Norge arbeider sammen om hvordan en kan få dette til.
- Vil studien føre til at egenkontroll kan innføres som standard for aktuelle pasienter?
- Det jobbes med dette. En slik ordning vil imidlertid være helt avhengig av offentlig refusjon, svarer Una Sølvik.
Reduserer dødeligheten
En ny Cochrane-rapport (Garcia-Alamino m.fl.) viser at egenmåling av INR og egendosering av Marevan fører til signifikant redusert totaldødelighet og signifikant mindre risiko for blodpropp.
Samtidig øker ikke risikoen for alvorlige komplikasjoner som blødning.


Legene er positive

Fastlegene ønsker en ordning med egenmåling velkommen.
- Det er helt sikkert en andel av pasientene som egner seg for egenmåling. Ikke bare sparer laboratoriet og legen tid, men også i forhold til bruk av pasientens egen tid.  Jeg ser frem til at dette blir tilgjengelig også i Norge, sier fastlege Kari Hilde Juvkam ved Grimstad legesenter.
Konsultasjon - alltid
Hun legger til at hun bruker en del tid på denne pasientgruppen.
- På en normal pasientliste har jeg cirka fem-åtte INR-pasienter hver uke. For å få god kvalitet på monitorering, har jeg alltid pasienten inne på kontoret - til konsultasjon - etter blodprøve og måling på laboratoriet. Av og til brukes konsultasjonen også til å følge dem opp i forhold til kronisk sykdom av kardiologisk eller nevrologisk art, ettersom mange har kroniske sykdommer som innebærer at de trenger konsultasjon også for andre problemstillinger.
Også fastlege Audun Dyrdal ved Bøler legesenter i Oslo er positiv til egenmåling.
 - Egenmåling av INR har flere positive sider, som blant annet at pasientene får økt innsikt og medansvar i behandlingen, noe som igjen øker motivasjonen for å gjennomføre denne på en best mulig måte. Mange har dessuten lidelser som innebærer bruk av blodfortynnende medisin i mange år, noe som trolig styrker ønsket om egenkontroll samt reduserer sykeliggjøring - ved at de slipper så hyppig kontakt med helsevesenet, sier Dyrdal.
Krav til innsikt
Han tror likevel at de fleste av Marevan-pasientene fortsatt må få tatt prøver og doseres av helsepersonell fordi det krever kunnskap og innsikt å justere denne doseringen.
- Dette kan bli vel krevende for våre mange gamle pasienter med ulike kroniske sykdommer og komplisert medikasjon i tillegg til Marevan, bemerker Dyrdal.
Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 11/10

Powered by Labrador CMS