Fort gjort å overse farlig hodepine

Også for erfarne leger kan det være fort gjort å overse en farlig hodepine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Et doktorgradsarbeid av cand.med. Siri Hylleraas Bø viser nå at det er vanskelig å skille en farlig hodepine fra en ufarlig hvis man baserer seg på sykehistorie, symptomer og klinisk undersøkelse.
Varsel om livstruende tilstand
Mange pasienter blir hvert år innlagt ved norske sykehus med brått innsettende, intens hodepine, som både pasienten og helsepersonell frykter kan være varsel om en livstruende tilstand.
Spesielt hjernehinneblødning (subaraknoidalblødning) er en tilstand som kan få fatal utgang i løpet av kort tid.
Siri Hylleraas Bø studerte pasienter som over en femårsperiode var blitt innlagt ved Akershus universitetssykehus på grunn av akutt hodepine.
Fort gjort å overse
Resultatene av studien understøtter internasjonale anbefalinger om å utrede pasienter med akutt hodepine med snittrøntgen av hodet (CT) og deretter spinalpunksjon med undersøkelse av spinalvæsken for å se etter blodprodukter.
Både type aktivitet ved hodepinestart, tid til maksimal smerteintensitet, ledsagende symptomer som kvalme, brekninger og lysskyhet, og resultater av legeundersøkelse, var i overraskende stor grad overlappende mellom farlige og ufarlige hodepineårsaker. Dette betyr at det kan være fort gjort å overse en farlig hodepine også for erfarne leger.
Flest kvinner ble undersøkt
De fleste pasientene hadde hodepine som følge av migrene, spenningshodepine, slag og virusmeningitt, mens 16 prosent hadde hjernehinneblødning.
Det var flest kvinner i gruppene, både for farlige og ufarlige tilstander.
Studien belyser de mange ulike tilstandene og diagnosene som kan finnes som årsak til akutt hodepine.
Presis diagnose
Selv om det viktigste i diagnostikken er å avsløre farlige tilstander, er det også viktig å finne mest mulig presis diagnose ved ufarlige hodepiner, slik at pasientene får best mulig behandling og informasjon om sin hodepinetilstand.
Siri Hylleraas Bø disputerer tirsdag 15. juni ved Universitetet i Oslo.
(td)
 

Powered by Labrador CMS