Kunnskapstipset: Diskuter med kolleger på nett!

Ønsker du å diskutere med flere enn dem du arbeider med i hverdagen? I nettsamfunnet «doc2doc» kan du se hva leger fra hele verden er opptatt av akkurat nå og diskutere medisinske problemstillinger med kolleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hans Petter Fosseng
Doc2doc (doc2doc.bmj.com) ble lansert av BMJ Publishing Group i januar 2009 og er et gratis, globalt nettsamfunn for leger. Som lege kan du enkelt registrere deg med brukernavn og passord og ta i bruk tjenesten umiddelbart.
Doc2doc er et frittstående tilbud, men er også tett integrert opp mot produktene fra BMJ som norsk helsepersonell har tilgang til gjennom Helsebiblioteket.no.
Delta i diskusjonen!
Nettsamfunnet doc2doc har en rekke verktøy for å bygge faglige og sosiale nettverk med kolleger.
I foraene kan du bli med i eksisterende debatter eller opprette nye.
Når du lager et nytt forum, kontrollerer du hvem som skal ha tilgang. Kanskje du bare vil diskutere med andre som arbeider med akkurat ditt fagfelt?
For klinikere
Doc2doc tilbyr to typer forum. De generelle har alle medlemmene tilgang til, mens såkalte kliniske fora kun er forbeholdt leger.
For å bli verifisert som lege, sender du ditt fulle navn, brukernavn og kopi av autorisasjonen din på epost til doc2doc. Det tar vanligvis tre arbeidsdager å få svar på om du får tilgang.
Medisinstudenter har ikke tilgang til de kliniske foraene. 
Transkjønnethet
Diskusjonene representerer mange sider av medisin og helsefag.
I et tilfeldig utvalg fra den andre uken i mars er det diskusjoner om blant annet telemedisinens rolle i framtidens helsevesen. Blir transkjønnethet fremdeles sett på som en psykisk lidelse? Hvor ofte bruker du systematiske kunnskapsoversikter fra Cochrane Library når du tar kliniske avgjørelser?
Legeblogger
Nettsamfunnet inneholder en rekke blogger som leger har skrevet. Noen av dem vektlegger kliniske tema, mens andre satser på andre sider av medisinen. Flere har skrevet om egne erfaringer fra hjelpearbeidet på Haiti. En blogger har skrevet en serie bloggposter om Lyme-borreliose. En annen blogger presenterer en humoristisk liste med 21 ting som nyutdannede leger bør vite, og som som de ikke lærer på studiet.
Som lege kan du opprette din egen blogg ved å kontakte doc2doc, med en kort forklaring på hva du har tenkt å vektlegge i bloggen. Bloggene kan gjøres fritt tilgjengelige på Internett, eller være forbeholdt medlemmer av nettsamfunnet.
Følg med!
I doc2doc søker du opp andre medlemmer og oppretter kontakt på samme måte som i andre nettsamfunn. Muligheten for epostvarsling gjør det enkelt å følge med på diskusjoner og aktivitet i forum og blogger, eller når noen har kommentert dine innlegg.
Hvis du bruker mikrobloggingstjenesten Twitter, kan du i tillegg bli minnet om utvalgte diskusjoner og andre temaer ved å følge twitter.com/doc2doc.
Doc2doc finner du på http://doc2doc.bmj.com
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 07/10

Powered by Labrador CMS