Vaksine mot skogflått

Man kan vaksineres mot skogflåttencefalitt. Vaksinen har en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent etter fullført grunnvaksinasjon, som omfatter tre doser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Flåttsesongen er i gang – og med den sender Folkehelseinstituttet ut informasjon om vaksinen som beskytter mot skogflåttencefalitt.
I Norge kan flått hovedsakelig overføre to ulike sykdommer, borreliose og skogflåttencefalitt – hjernebetennelse med et virus som kan overføres fra flåttbitt.
Ingen vaksine mot borreliose
Den vanligste flåttbårne sykdommen er Lyme borreliose, som skyldes en bakterie.
Hvert år får Folkehelseinstituttet meldt i overkant av 300 tilfeller av Lyme borreliose, og der de smittede har utviklet sykdomstegn av ulik alvorlighetsgrad. Flest tilfeller forekommer i kystområder på begge sider av ytre Oslofjord, Telemark og Agder-fylkene.
Sykdommen skal behandles med antibiotika. Det finnes ingen vaksine mot borreliose.
Hjernebetennelse
Den andre sykdommen flåtten kan bære med seg, er skogflåttencefalitt, som skyldes et virus (TBE-viruset).
TBE-viruset kan gi alvorlig sykdom i form av hjernebetennelse. Denne sykdommen forekommer mange steder i Europa og har i de senere årene etablert seg også i kystdistriktene i Sør-Norge.
Likevel er forekomsten fortsatt lav i Norge.
Folkehelseinstituttet har siden 1998 fått meldt 44 tilfeller av sykdommen der pasienten er antatt smittet i Norge. Alle de syke er antatt smittet i kystkommuner i Agder-fylkene, Telemark eller Vestfold.
Høy beskyttelseseffekt
Vaksinen mot skogflåttencefalitt (TBE-vaksinen) har en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent mot skogflåttencefalitt etter fullført grunnvaksinasjon (3 doser). Denne vaksinen har tidligere hovedsakelig blitt gitt til personer som skal oppholde seg mye i skog og mark i land med mer sykdom enn i Norge.
Det er fortsatt relativt lav forekomst av sykdommen i Norge, men det kan vurderes å gi TBE-vaksine til personer som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått i områdene der det er kjent forekomst av TBE-virus.
Kommuner med kjent forekomst
I Aust- Agder gjelder dette kommunene Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand, og i Vest-Agder dreier det seg om Kristiansand, Søgne, Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Flekkefjord.
I Telemark er det kjent forekomst av TBE-virus i kommunene Kragerø, Bamble og Porsgrunn. I Vestfold dreier det seg bare om Larvik kommune.
Antibiotika mot Lyme borreliose
Den bakterielle infeksjonen Lyme borreliose kan behandles med antibiotika. Det anbefales ikke rutinemessig antibiotikabehandling etter flåttbitt, men dersom man utvikler feber, utslett eller sår i bittområdet den første måneden etter flåttbittet, bør lege kontaktes.
Lyme borreliose kan også gi mer alvorlige og langvarige symptomer, som feber, influensalignende plager, hodepine, leddsmerter og ansiktslammelse – til dels lenge etter bittet.
Personer med slike plager må også oppsøke lege for videre utredning.
(td)

Powered by Labrador CMS