Utsetter start for helsenødnettet

På grunn av feil i kommunikasjonssentralløsningene har Helsedirektoratet besluttet å utsette driftsstart av nødnett helse, melder direktoratet i dag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det nye nødnettet skal gi et avlyttingsskjermet kommunikasjonsnettverk for nødetatene politi, brann og helse som har god samtalekvalitet og en egen sikkerhetsalarm for brukerne.
Helsedirektoratet lover at det nye Nødnettet vil gi bedre muligheter for samhandling både innen og mellom nødetatene.

Les også: Slakter nødnett i ny rapport
Feil i kommunikasjonsløsningen
Nødnettet er allerede tatt i bruk av politiet i Oslo-området, og planen var at nødnett helse skulle settes i operativ drift i Østfold 17. mars i år. Helsedirektoratet har imidlertid besluttet å utsette driftsstarten, etter at det under testing ble avdekket feil i kommunikasjonssentralløsningene.
Feilene er av en slik karakter at de må løses før sentralene tas i operativ drift. Arbeidet med testing og prøvedrift fortsetter.
Helsedirektoratet melder ikke hva slags feil i kommunikasjonssentralløsningen som nå har oppstått.
Slaktet i rapport
Planleggingen av det allerede svært forsinkede landsdekkende nødnettet ble nærmest slaktet i en rapport som kom ut i mars i fjor.

Utbyggingen av dette felles radiosambandet for nødberedskap i Norge skulle ifølge den opprinnelige planen være ferdig i oktober i 2008. 
Bak rapporten står Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som evaluert det forsinkede gigantprosjektet. Rapporten forteller i stor grad forteller om en kaotisk organisering.
Rapporten utgjør en del av grunnlaget som skullel være med å avgjøre hvorvidt nødnettet skulle etableres over hele landet. Dette blir avgjort etter at første trinn i utbyggingen, som involverer store deler av Østlandet, er ferdig.
Prosjekt med mange hatter
I rapporten pekes det blant annet på manglende styringsdokumenter, uklarhet om hvem som har ansvar for hvilke oppgaver, mangel på forvaltningskompetanse, begrepsforvirring og misforståelser.
Dette uttrykkes også slik av en kilde i rapporten: «… man vet ikke hvor man er på vei». Det blir videre pekt på uklare beslutnings – og rapporteringsveier: «Mange må ha flere hatter og det er ikke lett å vite hvilken hatt en har til enhver tid», skrev Difi i rapporten.

Powered by Labrador CMS