Pasienter kan melde bivirkninger via internett

Fra i dag kan pasienter bruke en nettjeneste for å melde bivirkninger. Den nye tjenesten krever innlogging med MinID.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Forsker Hilde Samdal i Legemiddelverket presiserer at den nye ordningen ikke skal erstatte legenes meldeplikt, og at pasientene oppfordres å fortelle om bivirkninger til legen også.
– Vi tror denne ordningen kan bidra til å gi oss raskere informasjon om bivirkninger, kanskje spesielt i forhold til bivirkninger som ikke meldes så ofte av helsepersonell, som for eksempel bivirkninger av reseptfri medisin. Dette vil nok være avhengig av antallet meldinger og kvaliteten på dem, begrunner Samdal den nye ordningen med.
Tryggere legemiddelbruk
Pasientene informeres om dette gjennom nettsiden, plakater og brosjyrer som legges ut på apotekene.
– Bivirkningsmeldinger fra helsepersonell er en viktig del av Legemiddelverkets løpende oppfølging av legemidler. Varslingen fra pasientene vil være et supplement som kan bidra til tryggere legemiddelbruk. Meldingene kan øke vår kunnskap om bivirkningers påvirkning av livskvalitet. Ordningen er et tilbud til pasienter som ønsker å dele sin erfaring om legemiddelbruk med myndighetene, uavhengig av helsepersonell, sier hun.
Bare via nettjenesten
Samdal opplyser at pasienter kan melde om bivirkninger av legemidler som er godkjent i Norge. Bivirkninger av uregistrerte legemidler, naturmidler/kosttilskudd og kosmetikk, må fortsatt meldes via helsepersonell.
Pasienter kan bare melde via nettjenesten.
– Ved plagsomme bivirkninger oppfordres pasientene til å kontakte lege. Alvorlige bivirkninger bør da meldes av helsepersonell.
Erstatter ikke legens melding
Pasientene vil fortsatt være avhengig av informasjon fra leger og farmasøyter om riktig legemiddelbruk. Legemiddelverket er nøye med å presisere at bivirkningsmeldinger fra pasienter ikke erstatter meldinger fra leger.
– Leger kan påvise bivirkninger som pasienten ikke knytter til legemiddelbruk – og stille spørsmål som kan avdekke andre årsaker til plagene deres. Meldinger fra leger og annet helsepersonell er derfor den viktigste kilden til ny kunnskap om bivirkninger av legemidler.
Meldeskjemaene for helsepersonell finnes på legemiddelverket.no/bivirkninger eller relis.no.
Overvåking av legemidler
– Hvordan vil dere bruke denne informasjonen?
– Vi vil bruke den i det daglige arbeidet for å overvåke legemidler, og den blir en del av vurderingene våre når vi velger å ta grep i forhold til legemidler.
Elektroniske bivirkningsmeldinger
Pasientene får ingen tilbakemelding fra Legemiddelverket, men helsepersonell som melder til de
regionale legemiddelinformasjonssentrene (Relis), vil fortsatt få tilbakemelding med årsaksvurdering.
– Vi jobber med å etablere et system for elektroniske bivirkningsmeldinger for helsepersonell. Mer informasjon om bivirkningsrapportering finnes på legemiddelverket.no.

Powered by Labrador CMS