Atrieflimmer hos hver åttende Birkebeiner

En av åtte menn som deltar i Birkebeinerrennet, utvikler atrieflimmer ved i gjennomsnitt 58-årsalderen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette fremgår av en studie som nylig ble publisert i European Journal of Cardiovas-cular Prevention and Rehabilitation. Første-forfatter er avdelingsoverlege Jostein Grimsmo ved Avdeling for hjertereha-bilitering ved Feiringklinikken.
– Vi var nok litt overrasket over at såpass mange hadde atrieflimmer uten kjent årsak, sier Grimsmo til Dagens Medisin.
Fulgt etter 30 år
I underkant av 17 prosent hadde opplevd atrieflimmer på et eller annet tidspunkt i løpet av en cirka 30-års periode. Om lag 13 prosent av dem hadde atrieflimmer av ukjent årsak, såkalt «lone atrial fibrillation».
I en normalbefolkning rammes under én prosent av atrieflimmer, med økende forekomst hos eldre – cirka 15 prosent blant 75-åringer. I Birkebeiner-gruppen var forekomsten på 18,2 prosent blant menn på omkring 60 år.
Risikofaktorer
De eneste risikofaktorene for atrieflimmer som forskerne fant, var lav hvilepuls, EKG-forandringer med forlenget PQ-tid , som er overledning mellom forkammer og hjertekammer, samt forstørret venstre forkammer.
Grimsmo viser til at det tidligere er publisert tre tilsvarende studier fra andre land. Disse fant også overhyppighet av atrieflimmer hos blant andre elitesyklister og maratonløpere, med en forekomst på cirka fem–ti prosent.
– Våre deltakere var noe eldre enn i tidligere studier, og dette kan bidra til å forklare at vår prosentandel var høyere.
Må legeundersøkes
Undersøkelsen omfatter 150 menn som deltok i Birkebeinerrennet i 1976 og 1981, hvorav 78 i 2004–2006 var tilgjengelig for oppfølging med EKG, arbeids-EKG og ekkokardiografi. I gjennomsnitt hadde deltakerne trent jevnlig og hardt i 40 år.
– Gir studien grunnlag for å iverksette tiltak for å forebygge atrieflimmer?

– Nei ikke så langt, men vi har gjort funn som det bør gås videre med. Det er heller ikke nok grunnlag for å advare mot hard trening og konkurranse i høyere alder, men det er ikke sikkert at det er direkte helsefremmende, kommenterer Grimsmo.
Atrieflimmer kan redusere kapasiteten med opptil 40– 0 prosent dersom hjerterytmen ikke kommer under kontroll. Grimsmo understreker at personer som har hatt anfall med atrieflimmer, bør bli nøye undersøkt av lege før de fortsetter med trening og eventuelt konkurranse.
Trygt
– Er det forsvarlig for folk med atrieflimmer å delta i for eksempel Birkebeinerrennet?

– En del går på medikamenter og har god kontroll, og det ser ut som om det går bra. Vi har foreløpig ikke holdepunkter for å si at de absolutt bør unngå å delta i konkurranser, men vi som står bak studien, vil heller ikke direkte anbefale fortsatt konkurranseaktivitet, svarer Grimsmo.
– Hvor stor sammenheng er det mellom disse risikofaktorene og faren for å utvikle atrieflimmer?

– Trolig henger alle disse sammen og utgjør det vi ofte kaller et idrettshjerte. Men opptil 80–90 prosent av friske eldre Birkebeinere kan ha forstørret venstre forkammer uten at de har atrieflimmer, og det er vanskelig å si hvem som er i risikogruppen. Vi må huske at nesten åtte av ti ikke har atrieflimmer, sier Jostein Grimsmo.
Årets Birkebeinerrenn er det 73. i rekken og arrangeres 20. mars – med 15.000 deltakere i den 54 km lange løypa mellom Rena og Lillehammer. 

Powered by Labrador CMS