- Gravide bør ikke ta Pandemrix

Professor dr.med. Bjørg Marit Andersen mener gravide ikke bør ta influensavaksinen som norske myndigheter anbefaler. Hun mener den er for uprøvd. - Uansvarlig av henne å gå ut slik, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Til tross for at professor Bjørg Marit Andersen støtter internasjonale og nasjonale helsemyndigheter i deres råd om å vaksinere gravide og andre risikopersoner mot svineinfluensa, mener hun gravide og andre risikopersoner ikke bør utsettes for Pandemrix.
- Det er en uprøvd vaksine med adjuvans og kvikksølv. Det bør skaffes tilveie rene og effektive vaksiner uten adjuvans og konserveringsmiddel i endosepakninger og med en slik antigenkonsentrasjon at én dose er nok. Dette burde også gjelde befolkningen som helhet, skriver hun i et debattinnlegg i denne avisutgaven.
Advarer gravide
Professoren er ikke uenig i at gravide bør vaksineres mot svineinfluensa, men hun mener at vaksinen norske myndigheter har kjøpt inn, ikke er god nok.
Hun viser til at amerikansk praksis er annerledes enn den norske. - Jeg anbefaler vaksinasjon av gravide dersom vi nå får en oppblomstring av svineinfluensa. Men jeg anbefaler ikke Pandemrix. Helsemyndighetene bør umiddelbart skaffe tilveie en av de andre vaksinene uten adjuvans og konserveringsmiddel og med nok antigen (15 ug) til at det er nok med en dose. Det er flere slike vaksiner nå.
- Antistoffproduksjonen kommer fort - åtte-ti dager etter at vaksinen er satt. Gravide bør be om en vaksine uten adjuvans og konserveringsmiddel; det vil si av samme kvalitet som den vanlige influensavaksinen, utdyper Andersen overfor Dagens Medisin.
Golfkrig-syndrom
- I USA vaksineres nå med en levende, attenuert (svekket) virusvaksine som en inhalasjonsdose, noe som gravide og andre risikopasienter ikke får. De får i stedet en injeksjon av renset, drept virusvaksine med en vanlig dose virusantigen (15ug) uten adjuvans.
Andersen skriver at adjuvans blant annet inneholder oljeholdig tilleggstoff - skvalen - for å øke antistoffproduksjonen og har vært diskutert som årsak til «Golfkrig-syndromet» i forbindelse med vaksiner. På grunn av usikkerhet rundt uheldige bivirkninger er adjuvans ikke tillatt i vaksiner i USA.
Vaksinen godkjent
Direktør Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet (FHI) mener Bjørg Marit Andersen er uansvarlig når hun går ut mot FHIs råd. Det er 60.000 gravide norske kvinner årlig, og to tredeler av dem, cirka 40.000, blir anbefalt å ta vaksinen. En kvinne døde tidligere i høst kort tid etter å ha fått et barn.
- Vaksinen er godkjent av norske og europeiske legemiddelmyndigheter. Den er godkjent til bruk hos gravide av både statens legemiddelverk og EMEA. Innholdsstoffene i vaksinen er godt kjent, sier Iversen.
Uriktige påstander
Iversen mener det er uriktig av Andersen å komme med påstander han mener hun ikke kan dokumentere:
- Hun tar en risiko ved å gå ut på denne måten. Det kan medføre at gravide ikke tar vaksinen. Gravide har en høy risiko for å bli syke av denne influensaen. Sykdommen er farligere for gravide enn for andre. Dernest får vi ikke beskyttet det nyfødte barnet hvis mor ikke vaksineres. Det er direkte uforsvarlig av professoren å gå ut på denne måten. Hun har ikke støtte i fagmiljøet.
Søk informasjon
- Også allmennleger er usikre på hva de bør anbefale gravide. Hva er ditt råd til dem?
- Allmennlegene bør sette seg inn i kunnskap om denne vaksinen, gå inn på nettsidene og lese seg opp på fakta. Det er den beste måten å kurere fordommer og frykt på. WHO og alle europeiske helsemyndigheter går ut med samme anbefaling, og det hadde de ikke hvis det ikke var trygt, sier han.
Les debattinlegget her: Avhengig av rene og effektive vaksiner
Dagens Medisin 17/09

Powered by Labrador CMS