Lavt testosteron er helsefarlig

Menn med de laveste verdiene av fritt testosteron har økt dødelighet sammenlignet med menn med høyere verdier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Dødeligheten er 24 prosent høyere hos menn med verdier av fritt testosteron i nedre kvartil enn hos menn med testosteronnivå i de høyere kvartiler. Forskjellen er statistisk signifikant.
Dette fremgår av en studie med data fra Tromsø-undersøkelsen, publisert i European Journal of Endocrinology.
- Det kan tenkes at det vi finner, ikke skyldes testosteronnivået per se, men at testosteron kan være en markør for en dårlig helsetilstand, sier førsteforfatter og stipendiat Torkel Vikan.
Det var ingen sammenheng mellom dødelighet og nivået på total-testosteron.
Artikkelforfatterne har også sett på førstegangs hjerteinfarkt.
- Hypotesen vår var at lavt testosteronnivå er assosiert med økt risiko for hjerteinfarkt og død. Vi så en tendens mot flere hjerteinfarkt hos dem med lavt testosteron, men forskjellen var ikke statistisk signifikant, kommenterer Vikan, som er assistentlege ved Endokrinologisk seksjon ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
Uklart
Resultatene er kontrollert for blant annet alder og fedme, men Vikan påpeker at det kan være subklinisk sykdom det ikke er tatt høyde for som har vært forbundet med redusert testosteronnivå og senere dødelighet. 
Han understreker også at studien angir en sammenheng mellom testosteron og dødelighet, men at den ikke er egnet til å fastslå en eventuell årsakssammenheng.
- Dette er den tredje i rekken av store observasjonsstudier som finner en slik sammenheng, men det må randomiserte kliniske studier til før vi kan fastslå om det er en årsakssammenheng, sier Vikan.
Temabilag: Hormonelt, Dagens Medisin 16/09

Powered by Labrador CMS