Rekordsalg av TBE-vaksine Foto:

Rekordsalg av TBE-vaksine

Det er solgt nærmere 10.000 doser av vaksine mot skogflåttencefalitt hittil i år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det har vært rekordsalg av vaksinen mot skogflåttencefalitt (TBE-vaksinen) hittil i år. Mens det i fjor ble solgt 629 doser til barn, er det hittil i år gått ut 3663 doser.
Nær ti tusen doser
- Imidlertid er det slik at en bare har hatt tipakninger av denne tilgjengelig, og en må derfor ta dette med i beregningen, sier Kjersti Rydland ved Folkehelseinstituttets vaksineavdeling.
Til voksne er det hittil i år solgt hele 9269 doser av TBE-vaksinen, mot 2105 doser i 2008. I fjor var det  imidlertid tomt for vaksiner i mai og juni. 
Høy beskyttelsesfaktor
Vaksinen har en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent mot skogflåttencefalitt etter fullført grunnvaksinasjon som er tre doser.
Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet sier at vaksinesalget har eksplodert i år:
- Spesielt ved steder langs kysten, eller for folk som skal oppholde seg på kysten, sier hun til Budstikka.
På landsbasis er det, ifølge Legemiddelindustrien (LMI), solgt åtte ganger så mange vaksiner i sommer som sommeren 2008.
Ifølge Nøkleby er det hovedsakelig to grunner til økningen:
- For det første anbefalte svenske myndigheter vaksinen i år, også for de nordmennene som skulle på hytte eller båttur i de kystområdene i Sverige som er berørt. Mange nordmenn har hytte i Sverige, slik som i Strømstad. Dette ble slått veldig stort opp i mediene i Sverige - og fikk sin virkning.
Følger opp
- For det andre gikk vi ut i juni og sa at besøkende eller fastboende til kystkommunene i Agder-fylkene burde vurdere vaksinen. Det ble også slått stort opp i mediene, og økte dermed interessen for vaksinen, sier hun, ifølge Budstikka.
Folkehelseinstituttet vurderer en lignende anbefaling neste flåttsesong.
Dagens Medisin 13/09

Mer om flått

Flere artikler om flått.

Powered by Labrador CMS