Mye å vinne for eks-røykere Foto:

Mye å vinne for eks-røykere

Eks-røykere som holder seg røykfrie i over 20 år, har ikke større risiko for å dø av røykerelaterte sykdommer enn aldri-røykere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Dette er funnene i en norsk studie som er publisert i Tobacco Control. Studien omfatter nær 50.000 norske kvinner og menn som i 1970-80 årene gjennomgikk to hjerte- og karscreeninger med noen års intervall, og som senere er fulgt i nesten 25 år.
Undersøkelsene ble gjennomført i tre norske fylker, Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland.
Gledelig nyhet
Eks-røykere er definert som røykfrie ved begge undersøkelsene. De som ved andre undersøkelse fremdeles var røykfrie, hadde samme dødelighet som aldri-røykere når det gjaldt røykerelaterte sykdommer.
- Det har hittil vært vanlig oppfatning at eks-røykere ikke helt greier å reparere skaden, men dette gjør de hvis de holder ut. Så dette er en gledelig nyhet, sier dr.med. Kjell Bjartveit, tidligere adm. overlege ved Statens helseundersøkelser. Han er førsteforfatter av studien, hvor forsker Aage Tverdal ved Folkehelseinstituttet er medforfatter.
Ikke overrasket
Mange studier har vist at eks-røykere reduserer den økte risikoen for kardiovaskulær sykdom og lungekreft når de slutter å røyke. Men de fleste av disse studiene tar utgangspunkt i bare en enkelt undersøkelse.
- Vår studie er spesiell fordi den har fulgt folk over langt tid etter to undersøkelser. Ved starten ble alle undersøkt ved Statens helseundersøkelser. Ser vi på alle dødsårsaker under ett, er det ingen forskjell på stødige eks-røykere og aldri-røykere, forteller Bjartveit.
- Synes du det er overraskende?
- Nei, for så vidt ikke. De som har klart å forbli eks-røykere, har jo ikke vært utsatt for røyk på mange år.
Dør av hjertesykdom
Røykerelaterte sykdommer er i studien definert som hjerteinfarkt, hjerneslag, lungekreft og kreft i blant annet pancreas, nyre eller blære. Materialet ble ikke fulgt opp med henblikk på kronisk obstruktiv lungesykdom (kols). Det store flertallet av røykere som døde av røykerelatert sykdom, fikk hjerteinfarkt. Det var langt færre som døde av lungekreft.
- Selv om mange er opptatt av lungekreft i forbindelse med røyk, bør vi huske at røyken er årsak til langt flere dødsfall av hjerte-/karsykdom, bemerker Bjartveit og legger til: - Når det gjaldt lungekreft, hadde imidlertid menn som røykte, en liten, men signifikant høyere risiko enn aldri-røykere.
- Med tanke på at risikofaktorer for hjerte- og karsykdom har endret seg de siste årene, blant annet med mer overvekt og diabetes, er det grunn til å tro at det vil være annerledes for røykere som slutter i 2009 og klarer å holde seg røykfri de neste 25 årene?
- Nei, ikke sammenholdt med aldri-røykerne. I vår undersøkelse er risikoen for død av røykerelatert sykdom justert for blant annet BMI, kolesterol, blodtrykk og fysisk aktivitet. Så røyk er like skadelig i dag som for 25 år tilbake, svarer Bjartveit.
Mer enn doblet risiko
Røykende menn viste seg i denne studien å ha 2,6 ganger høyere risiko for død enn aldri-røykere. For kvinner som røykte, hadde risikoen økt ytterligere 2,5 ganger.
Blant dem som var røykfrie ved første helseundersøkelse, men ikke ved andre, var risikoen større enn for ikke-røykere, men lavere enn for dem som hadde røykt hele tiden. Eks-røykere som gjenopptok de dårlige vanene, hadde signifikant høyere risiko for død av alle årsaker enn aldri-røykerne; henholdsvis på 59 og 40 prosent større risiko for menn og kvinner.
Dagens Medisin 11/09

Powered by Labrador CMS