Kols kan være arvelig

Norske og amerikanske forskere har påvist to gener som kan føre til utvikling av kronisk obstruktiv lungesykdom (kols).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

To gener på kromosom 4 og 15 viser seg å øke risikoen for kols. Bak funnene står professorene Amund Gulsvik og Per Bakke ved Lungeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus og Institutt for indremedisin ved Universitet i Bergen (UiB) – sammen med forskere fra Harvard, Duke og Nevada University i USA.
Resultatet er nettopp publisert i tidsskriftet PLOS Genetics, skriver UiBs nyhetsavis På Høyden.

Ukjente mekanismer
2000 røykende bergensere er fulgt over lang tid. Halvparten hadde kols, de øvrige ikke. Ifølge Gulsvik har personer med begge de nevnte genene størst risiko for å utvikle kols.
Det ene påviste genet fører til betennelse som gir arr i lungene, mens det andre fører til destruksjon av lungeblærene. Målet er å finne mekanismene bak ødeleggelse av lungene og dermed kunne blokkere genene eller proteinet som genet koder for.
Vist før
Det samme resultatet er bekreftet i populasjoner i USA og i Europa, men ifølge de norske professorene har det ikke tidligere vært påvist en genetisk betinget sykdom over flere grupper.
Ettersom kols er et syndrom, med undergrupper som emfysem og kronisk bronkitt, skal forskerne undersøke videre om genene er sterkere relatert til noen av disse undergruppene.
(ln)

Powered by Labrador CMS