Bør flere menn bruke testosteron?

- Hormonbehandling kan ha en rekke positive virkninger, både fysisk og psykisk, også for menn, skriver Dag Viljen Poleszynski.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dag Viljen Poleszynski, dr.philos. og fagredaktør i Mat&Helse

DAGENS MEDISIN (15/2007) skriver om testosteronbehandling av menn i overgangsalder. Som fagredaktør av månedsmagasinet Mat&Helse skrev mine medarbeidere og jeg om hormoner som hovedtema i desember 2007. I denne forbindelsen leste vi store mengder faglitteratur og intervjuet flere fremtredende eksperter på hormonterapi.
Konklusjonen var at mange menn i alderen 40 år og oppover kan ha stor nytte av fysiologiske doser naturlig testosteron, som dessuten i store doser har en rekke helbredende egenskaper som i Norge nesten ikke utnyttes innen medisinen.
Sykeliggjøres?
Privatpraktiserende urolog Ole Martin Høeg i Oslo mener at leger oftere bør vurdere testosteronnivået hos menn med symptomer på mangel. Egne undersøkelser viser at svært få gjør dette, noe som bekreftes av skepsisen som overlege Alexander Schulz ved Rikshospitalet uttrykker for en slik naturlig og rimelig behandlingsform. Han er bekymret for at menn som får testosteron, vil bli sykeliggjort.
Hva da med alle de kvinnene som, helt fra de er tenåringer til langt inn i alderdommen, bruker syntetiske hormoner? Blir alle disse sykeliggjort?
Behandling
Hormonbehandling kan ha en rekke positive virkninger, både fysisk og psykisk, også for menn. Patentene på naturlig testosteron har gått ut for tiår siden, og testosteron gitt intramuskulært er nå så rimelig at legemiddelindustrien neppe har stor interesse av at tilskudd blir mer vanlig. At de gjerne selger mer kostbare formuleringer som gis i form av gel og plaster, er ikke unaturlig, men heller ikke dette er kostbart - sammenlignet med alternativer som koldbrann i føttene, diabetes og hjerte- og karsykdom, depresjoner, impotens og dårlig allmenntilstand.
Klinisk praksis og forskning har vist at slike lidelser ofte kan helbredes bare ved tilførsel av testosteron.
Erfaring
Symptomer på relativ testosteronmangel kan ikke måles ved blodprøver alene, selv om fri androgenindeks (FAI) gir en indikasjon. Det beste er å måle fritt og bundet testosteron fra 30-årsalderen, slik at man ser hvilket nivå man er tilpasset når man fysisk er på topp. Ved eventuell hormonsubstitusjon 20 eller 30 år senere kan man bruke sitt eget, ungdommelige nivå som mal for hva som er normalt.
Etter årtiers erfaring har Carruthers og andre utarbeidet gode spørreskjemaer for å avdekke mulige mangler. Beste indikasjon for at et tilskudd er gunstig, får man i klinisk praksis hvor hver enkelt pasient vurderes før og etter tilskudd i fysiologiske doser.
Litteraturen rapporterer ingen ulemper annet enn av økonomisk karakter og eventuelt lettere ømhet etter deportering av oljeløselig testosteron i gluteus.
Testosteronfrykt
Det er interessant at C. C. Shulmann fra Brussel viser til forskning som avkrefter forestillingen om at testosterontilførsel øker risikoen for prostatakreft. Selv om mange studier har vist dette, har andre studier ført til oppfatningen om at testosterontilførsel er «farlig» også i fysiologiske doser. En annen årsak til testosteronfrykt er at suprafysiologiske doser tatt av kroppsbyggere og andre idrettsutøvere, det vil si doser på flere hundre milligram pr. dag, har bidratt til for tidlig død.
Schulz og andre interesserte anbefales bøkene til de to hormononekspertene og legene Jens Møller og Helge Einfeldt (1) og den britiske testosteroneksperten, legen Malcolm Carruthers (2, 3). De som ønsker en populærvitenskapelig innføring, kan lese Mat&Helse (12/2007), se www.matoghelse.no.

Litteratur:
1. Møller J, Einfeldt H. Testosterone treatment of cardiovascular diseases. New York, Tokyo: Springer-Verlag 1984.
2. Carruthers M. The testosterone revolution. London: HarperCollins Publishers, 2001.
3. Carruthers M. Androgen Deficiency in the Adult Male. Causes, diagnosis and treatment. London: CRC Press, Taylor & Francis, 2004.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 19/08

Powered by Labrador CMS