- Flere bør få testosteron

Urolog Ole Martin Høeg mener at flere menn i overgangsalderen bør få testosteron. Alexander Schulz ved Rikshospitalet er skeptisk til dette.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


MILANO: Privatpraktiserende urolog Ole Martin Høeg i Oslo mener det er forholdsvis få menn som får tilbud om testosteron når deres egen produksjon avtar.
- Menn i 50- og 60-årsalderen kan få minsket produksjon av testosteron. Følgene av dette kan være at de mister piffen; de blir deprimerte og tiltaksløse, sier Høeg.
Fastlegen må henvise
Han mener legene oftere må vurdere testosteronnivået hos menn som har slike plager.
- Tilførsel av testosteron kan gi økt tiltakslyst, og økt lyst. Det er få pasienter som selv vet at de kan få denne behandlingen. Derfor må fastlegen være flinkere til å ta opp dette med pasienten og også henvise videre til urolog, sier Høeg.
Han er også i tvil om fastlegene kjenner til mulighetene for å få testosteron.
Ikke til kreftpasienter
Han understreker at det er viktig at pasienten blir undersøkt for prostatakreft før han får testosteron. - Pasienter som har prostatakreft, skal ikke ha testosterontilskudd, sier Høeg.
Overlege Alexander Schulz ved Rikshospitalet er mer skeptisk til tilførsel av testosteron hos aldrende menn.
- Det er ikke lett å sette et normalnivå på testosteron. Jeg mener det er sykeliggjøring når man sier at mange eldre menn bør få tilført testosteron, sier Schulz.
Klare symptomer
Schulz mener behandling med testosteron må bygge på klare symptomer på nedsatt testosteronproduksjon, og på blodprøver som både viser nedsatt testosteron og økt stimulering fra hypofysen. - Generell tretthet og en enkelt lav testosteronverdi er ikke nok til å starte behandling, sier Schulz.
Han mener at legemiddelindustrien legger et press på at flere menn bør få tilført testosteron. Testosteronet gis i geleform eller som depotbehandling. 
Gir ikke prostatakreft
Man har tidligere fryktet at tilførsel av testosteron skulle kunne føre til prostatakreft.
Ifølge CC. Schulman fra Brussel, som holdt foredrag under den europeiske urologikongressen, er det ikke grunnlag for denne hypotesen, og man trenger derfor ikke frykte å tilføre testosteron til aldrende menn.
Han sa under foredraget at nyere forskning har vist at det ikke er noen økning i prostatakreft hos menn som har fått tilført testosteron.
Det er heller ingen redusert risiko for prostatakreft hos menn som har lavt testosteronnivå.
Det ser ut til at den maksimale stimuleringen av prostatakreft nås ved relativt lave nivå av testosteron. Dette forklarer hvorfor kastrasjon får kreften til å gå tilbake, mens tilførsel av testosteron over et visst nivå ikke får den til å øke, sa Schulman.


Eldre menn tør ikke ta opp underlivsplager

Privatpraktiserende urolog Ole Martin Høeg i Oslo mener at aldrende menns problemer med underlivet blir undervurdert.

MILANO: - Aldrende menns underliv blir sett på som griseri av en del leger, og blir derfor ikke diskutert på fastlegekontoret, hevder urolog Ole Martin Høeg.
På mandigheten løs
Han påpeker at mange menn ikke tør å fortelle om sine plager til fastlegen sin.
- Sjenanse, og en følelse av at problemene går på mandigheten  løs, gjør at mange ikke tør prate med legen sin. Svært mange menn sliter med vannlatingsproblemer, problemer med reisningen og manglende sexlyst, påpeker Høeg.
For liten tid
Han mener allmennlegene sjelden har tid til å åpne for samtaler om problemene. - Disse plagene blir ikke sett på som sykdommer. Men det er faktisk sykdommer, og som man oftest kan gjøre noe med, mener Høeg.
Han mener fastlegene må ta opp disse temaene med sine eldre, mannlige pasienter, og også eventuelt henvise dem til urolog dersom det er nødvendig.
Vannlatingsproblemer
Mange får vannlatingsproblemer allerede i 50-årene.
- De kan ikke sitte i møter, og det er flaut å måtte gå på do hele tiden. Det kan være svært hemmende for mange. Dette kan man få behandling for - bare man tør søke hjelp, sier Høeg.

Temabilag: Mannens helse, Dagens Medisin 15/08

Powered by Labrador CMS