Leger mener ryggplager heler seg selv

Legenes holdninger til ryggpasienter samsvarer best med retningslinjene – sammenlignet med synspunktene til fysioterapeuter og kiropraktorer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Legene ble spurt om de er enige i påstanden om at ryggplager heles av seg selv. 80 prosent sa seg enig i at dette er tilfellet. Bare 40 prosent av fysioterapeutene var enige i påstanden, og ingen kiropraktorer.
Påstanden om at «i de aller fleste tilfellene går ryggsmertene over av seg selv», var over 80 prosent av legene enige i. Nesten 50 prosent av fysioterapeutene og seks prosent av kiropraktorene var også enig.
Forskjeller
– Legenes holdninger til ryggplager samsvarer i større grad med retningslinjene enn med fysioterapeuter og kiropraktorer, sier dr.med. Erik L. Werner, fastlege i Arendal og ryggforsker.
I sin avhandling har Werner blant annet spurt ulike helseprofesjoner om deres holdninger til pasienter med vondt i ryggen: 200 leger, 250 fysioterapeuter og 25 kiropraktorer.
– Norske og internasjonale retningslinjer har samme forståelse og tilnærmet like anbefalinger. Legene synes å være nærmere den biopsykososiale tilnærmelsne til ryggproblemer enn både fysioterapeuter og kiropraktorer, sier rygglegen.
90 prosent av oss får vondt i ryggen en eller flere ganger i livet. 50 prosent har hatt vondt i ryggen det siste året, 30 prosent i løpet av de to siste ukene – og 20 prosent har vondt i ryggen akkurat nå. Hver tiende pasient hos allmennlegen er relatert til rygg; 27 prosent av fysioterapeutenes pasienter og 83 prosent av kiropraktorenes pasienter.
Årlig koster ryggplager oss 15 milliarder kroner og er dermed den dyreste ikke-dødelige sykdommen. Fem prosent av alle pasienter med ryggsmerter står for 75 prosent av kostnadene.
– 90 prosent av dem som får akutt vondt i korsryggen, blir bra i løpet av fire til seks uker – og behandlingen påvirker ikke dette. Vi burde heller ha brukt ressursene på å identifisere og behandle de fem prosentene som står for brorparten av kostnadene, sier Werner.
«Vent og se»-holdning
Werner mener at all ryggbehandling for akutte ryggplager er smertelindring og at behandlingen i seg selv ikke påvirker forløpet. Han vil bort fra myten om at det er behandlingen som gjør pasientene friske.
– Behandlingen gjør hverdagen lettere og smertefri, men studier viser at ryggpasientene ikke kommer raskere tilbake til jobb selv om de kommer tidlig i behandling.
– Funnene bekrefter at legene i primærhelsetjenesten har en «vent og se»-holdning til ryggpasienter. Dette avspeiler seg i praksis ved at legen regelmessig gir ryggpasienten lang sykmelding og smertestillende medikamenter. Vi er ikke uenige i at ryggsmerter oftest går over av seg selv. Spørsmålet er hvor raskt de går over og om pasienten kan bli hurtigere frisk med manuellterapi, noe vi mener. Dette sparer pasienten for unødige smerter og samfunnet for store utgifter i form av sykepengeutbetalinger, sier leder Peter Chr. Lehne i Norsk Manuellterapeutforening.

Les hele artikkelen i Dagens Medisin 12 - 13/08

Powered by Labrador CMS