Vanskelig å kartlegge dobbeldiagnose

Det er en utfordring å kartlegge forekomst av psykiske lidelser hos personer med ruslidelser og omvendt, ifølge en ny rapport fra Kunnskapssenteret.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Rapporten oppsummerer forskning på nøyaktigheten av screening- og diagnoseverktøy for dobbeltdiagnose, definert som samtidig ruslidelse og psykisk lidelse.
Konklusjonen er at det er utfordrende å kartlegge en slik diagnose. Det kan imidlertid finnes verktøy som er klinisk relevante, men det mangler metodisk god forskning, påpeker forskerne.
Ikke godt nok testet
Ifølge Kunnskapssenteret rapporterer ulike studier resultatene forskjellig, noe som gjør det vanskelig å sammenlikne dem. Kartleggingsverktøy blir tatt i bruk uten at de først har vært testet tilstrekkelig.
Dessuten er det vesentlig å være oppmerksom på at verktøyene ikke er like godt egnet i alle grupper.
Det må også være avklart om en ønsker å kartlegge livstidsforekomst eller aktuell tilstedeværelse av ruslidelse og psykisk lidelse, skriver forskerne.
Bør kartlegge diagnostisk nøyaktighet
Med utgangspunkt i rapportens funn, bør det gjøres flere studier for å kartlegge hvilke tester som har god diagnostisk nøyaktighet i ulike populasjoner for de ulike lidelser man ønsker å identifisere.
Rapporten kan være et grunnlag for å bestemme seg for hvilke kartleggingsverktøy som bør sjekkes ytterligere.
Flere artikler i nyhetsarkivet

Powered by Labrador CMS