«Utvidet sykmeldingsrett»

- Påstanden om at andre årsaker overses dersom pasienter blir gående til manuellterapeut, er intet mindre enn en beskyldning om lovbrudd. Manuellterapeutene er som annet helsepersonell forpliktet til å yte forsvarlig helsehjelp, skriver Peter Chr. Lehne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

FØRST VIL JEG påpeke at fysioterapeuter ikke kan sykmelde, slik som det kommer frem av tittelen til artikkelen på side 16 i DM (23/2007), men at manuellterapeuter kan det. Manuellterapeuter har masterutdanning ved UiB eller tilsvarende.
Så til kommentarene fra president Torunn Janbu i Legeforeningen og leder Gisle Roksund i Norsk forening for allmennmedisin. 
En utfordring, Janbu!
Det er et faktum at sykmeldingsarbeidet er «spredt» på manuellterapeuter, kiropraktorer og leger. Derfor er det viktig å sikre at alle disse gruppene har best mulig skolering i blant annet det viktige IA-arbeidet. Bruk av gruppenes kompetanse vil med tiden gi alle gruppene bred erfaring.
Norsk Manuellterapeutforening har i lengre tid vært i dialog med NAV om et obligatorisk opplæringsprogram i IA for manuellterapeuter, og det er nylig satt fart på dette arbeidet. Allmennlegene har hatt tilbud om slik utdanning, men bare halvparten har takket ja til det. Jeg vil med dette utfordre Janbu til å bidra til at de resterende 50 prosent av allmennlegene bringes opp på et tilfredsstillende nivå i IA-opplæring ved at den gjøres obligatorisk også for dem.  
Alvorlig beskyldning
Gisle Roksunds påstand om at andre årsaker overses dersom pasienter blir gående til manuellterapeut, er intet mindre enn en beskyldning om lovbrudd. Manuellterapeutene er som annet helsepersonell forpliktet til å yte forsvarlig helsehjelp. I dette ligger plikt til å yte hjelp innen sine kvalifikasjoner og innse faglige begrensninger. Det betyr at manuellterapeuten må sørge for at pasienten kommer til lege eller annen behandler hvis pasientens sykdomssituasjon faller utenfor manuellterapeutens kompetanseområde.
Det er ingen opplysninger i SINTEF-rapporten eller fra prosjektperioden som viser uforsvarlig bruk av rettighetene fra manuellterapeutenes side. Vi har heller ikke mottatt eksempler på dette i ettertid.
Peter Chr. Lehne, leder i Norsk Manuellterapeutforening
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 24/07

Powered by Labrador CMS