Utvidet sykmeldingsrett til kiropraktorer og fysioterapeuter

Regjeringen ønsker at kiropraktorer og manuellterapeuter skal ha rett til å sykmelde i tolv uker. Manuellterapeuter synes dette er for snaut.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


- De nye sykmeldingsreglene - med krav om dialogmøter innen tolv ukers sykmelding - gjør det hensiktsmessig å utvide kiropraktorers og manuellterapeuters sykmeldingsrett tilsvarende, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Sist mandag sendte han ut på høring forslaget om utvidet sykmeldingsrett.
Seier
- En viktig seier og en milepæl for manuellterapeutenes rolle i sykefraværsarbeidet. Vi får nå en enda bedre anledning til å følge opp pasienter med muskel- og skjelettlidelser som står fare for å falle ut av arbeidslivet, sier faggruppeleder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapeutforbund.
En utbrytergruppe av manuellterapeuter har dannet en egen forening; Norsk Manuellterapeutforening. De er også fornøyd med forslaget, men ser ingen grunn til at de bare skal få sykmelde i tolv uker.
- Dette er et skritt i riktig retning. En 12-ukers regel er en utvidelse av tilliten til vårt faglige skjønn, men vi kan ikke se hvorfor tilliten skal være begrenset til tolv uker, sier leder Peter Chr. Lehne i Norsk Manuellterapeutforening,
Dokumenterer
I dag kan manuellterapeuter og fysioterapeuter sykmelde i åtte uker.
Statsråd Hanssen vil også gi disse to yrkesgruppene adgang til å dokumentere hindre for arbeidsrelatert aktivitet. I dag har pasienter krav på sykepenger dersom det foreligger legeerklæring med dokumentasjon om at medisinske grunner er til hinder for å kunne arbeide, og denne dokumentasjonen er det bare leger som i dag kan komme med.
Forslaget innebærer at kiropraktorer og manuellterapeuter kan dokumentere om sykdom eller skade har direkte sammenheng med muskel- og skjelettsystemet og er til hinder for pasienten å utføre et arbeid.
Finner løsninger
Dersom forslaget blir vedtatt, betyr dette også at kiropraktorer og manuellterapeuter i fremtiden vil kunne delta på dialogmøter etter tolv uker sykmelding sammen med arbeidstaker og den sykmeldte.
- Dialogmøtets formål er å finne løsninger. Derfor er det oftest hensiktsmessig at det er kiropraktorer eller manuellterapeuter som deltar på møtet, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.
Hatlebrekke er fornøyd med at manuellterapeuter gis adgang til en fullverdig oppfølging av pasienten.


- Uklokt, sier Janbu

Legeforeningen er kritisk til forslaget fra Bjarne Håkon Hanssen. - Det er en uklok satsing å spre sykmeldingsarbeidet, mener president Torunn Janbu i Legeforeningen.

Torunn Janbu argumenterer med at spesialister i allmennmedisin har omfattende utdanning i sykmeldingsarbeid, inkluderende arbeidsliv (IA) og bred erfaring gjennom sitt yrke.
- Det kreves en helhetlig medisinskfaglig vurdering av pasienten, inkludert kjennskap til sosiale forhold. Å spre sykmeldingsarbeidet til grupper med mangelfull utdanning - avgrenset til et lite område - er uklokt og kan svekke IA-arbeidet, sier Janbu.
Undergraver
Hun påpeker at forsøksprosjektet med sykmeldingsrett for manuellterapeuter og kiropraktorer ikke viste reduksjon i sykefravær på grunn av muskel- og skjelettsykdommer.
- Utvidelse av sykmeldingsansvaret undergraver fastlegens viktige koordinerende rolle. Forslaget fra departementet er et skritt i feil retning. Sykmeldingsarbeid krever bred kompetanse, sier Janbu.
Overser sykdom
Hun støttes av leder Gisle Roksund i Norsk forening for allmennmedisin.
- Jeg synes det er underlig at regjeringen foreslår dette uten å ha evaluert effekten av dagens ordning. Dersom målet er å redusere sykefravær, er det ganske spesielt å utvide retten til sykmelding. Dersom pasienten blir gående til behandling og kiropraktorer hos manuellterapeuter uten vurdering hos lege, risikerer de at andre årsaker overses, sier Roksund.
Dagens Medisin 23/07

Powered by Labrador CMS