Beskylder fysioterapeutene for tall-juks

- Ferske tall viser at leger sykmelder pasienter med muskel- og skjelettlidelser dobbelt så lenge som manuellterapeuter, hevder fysioterapeutene. - Juks med tall, påstår Gisle Roksund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Manuellterapeuter er fysioterapeuter med videreutdanning i manuellterapi.
- Tendensen i sykmeldingspraksisen har vært tydelig fra første dag. Det typiske er at mens legene sykmelder pasienter med muskel- og skjelettlidelser i gjennomsnitt 20 dager pr. kvartal, sykmelder manuellterapeutene sammen med kiropraktorene den samme pasientgruppen i gjennomsnittlig ti dager, sier leder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapeutforbunds (NFF) faggruppe for manuellterapi.
Juks
Han får svar fra en rasende Gisle Roksund, leder av Norsk forening for allmennmedisin. - Måten NFF fremstiller tallene på, er dessverre så useriøs at det er vanskelig å ta dem alvorlig. Vi snakker nemlig ikke om de samme pasientene. Manuellterapeutene og kiropraktorene har rett til å sykmelde for inntil åtte uker. Dette har betydning for hvilke pasienter som oppsøker dem, sier Roksund.
Ifølge Roksund viser undersøkelser at det er pasienter med kortvarige og beskjedne plager som oppsøker manuellterapeutene og kiropraktorene, mens pasienter med mer varige og sammensatte lidelser oftere oppsøker allmennlegen.
- Dette gir selvfølgelig utslag i sykmeldingslengde, påpeker Roksund. Han sier at tallene dessuten viser gjennomsnittet - og at de skjuler pasienter som legen må overta etter oppstart av sykmelding fra manuellterapeuter og kiropraktorer.
Klok beslutning
NAVs tall for andre kvartal i år viser at kiropraktorene og landets manuellterapeuter til sammen skrev ut 6202 sykmeldinger mot legenes 285.699 sykmeldinger for muskel- og skjelettlidelser.
Manuellterapeutene og kiropraktorene sykmeldte i gjennomsnitt for 9,7 dager og legene i 20,5 dager.
- Målet for manuellterapeutene er ikke å sykmelde færrest mulig, men gi flest mulig behandling. Ofte er det bedre å holde seg i aktivitet enn bare å bli sykmeldt når pasienten har plager i muskel- og skjelettsystemet, sier Hatlebrekke.
Siden 2006 har manuellterapeuter og kiropraktorer hatt rett til å sykmelde pasienter med muskel- og skjelettlidelser. - Tallene viser hvor klokt det var av politikerne å gi manuellterapeuter og kiropraktorer sykmeldingsrett, påpeker Hatlebrekke.
Uenig
- Tvert imot, sier Roksund og legger til.
- Forsøksprosjektet i tre fylker har vist at sykmeldingsrett til manuellterapeuter og kiropraktorer ikke førte til reduksjon i sykefravær for pasienter med muskel- og skjelettsykdom. Ferske tall fra NAV viser også at kiropraktorer og manuellterapeuter i langt mindre grad bruker gradert sykmelding enn leger (16 prosent mot 24 prosent), og dermed trolig i mindre grad bidrar til å nå det viktige IA-målet om arbeidsrelatert aktivitet til tross for sykdom, hevder Gisle Roksund.

Dagens Medisin 22/07

Powered by Labrador CMS