Advarer mot vitamin A-tilskudd

Vitamin A i multivitamintilskudd og preparater som brukes til beriking av matvarer, er ti ganger giftigere enn vitamin A i tran, fisk og leverpostei. Vitamintilskudd kan utgjøre en risiko for gravide og personer med risiko for benskjørhet. Det viser en ny norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Knapt noe land i verden har så høy forekomst av lårhalsbrudd som Norge. Vi er også ivrige forbrukere av multivitamintilskudd. To befolkningsundersøkelser peker på at det er en sammenheng mellom benskjørhet og høyt vitamin A-inntak. Men forskere har så langt ikke kunne bevise at dette er tilfelle, og hva som i så fall skulle være den biologiske årsaken. 10 ganger giftigere
Nå viser en ny, norsk studie at den typen vitamin A som brukes ved beriking av matvarer og i flytende vitamintilskudd og tabletter, er ti ganger giftigere enn vitamin A i fiskeolje, tran, lever og leverpostei. En gjennomgang av forgiftningstilfeller viser mistanke om kronisk vitamin A-forgiftning ved inntak som ligger like over det anbefalte daglige inntaket. En tablett eller dose vitamintilskudd inneholder ofte en halv eller hel dagsdose vitamin A. - Den nye studien kan kanskje bidra til å forklare hvorfor vitamin A kan fremme benskjørhet og lårhalsbrudd, og hvorfor doser rett over de anbefalte mengdene kan se ut til å gi fosterskader, sier professor Rune Blomhoff, Universitetet i Oslo, til Dagens Medisin. Han er betenkt over at vitamin A benyttes i vitamintilskudd og beriking av matvarer. Vitamin A, i form av retinol, er fettløselig og giftig store doser. Vitaminet er blant annet nødvendig for normal beindannelse, men for høye doser kan på den andre siden skade skjelettet i tillegg til å gi andre symptomer. 259 tilfeller
Den nye studien er gjennomført av Blomhoff og medarbeidere ved Institutt for ernæringsforskning. De har gått gjennom og vurdert i alt 259 tilfeller av vitamin A-forgiftning. Undersøkelsen kom i stand etter at befolkningsundersøkelser viste en mulig sammenheng mellom et høyt vitamin A-inntak og benskjørhet, samt fostermisdannelser. Gjennomgangen av de 259 tilfellene viser blant annet at: - Forgiftning er rapportert ved bruk av 0,2 mg retinol/kg kroppsvekt fra retinol i flytende, emulgert form eller tabletter, dvs om lag 15 ganger anbefalt dose. - Mistanke om fosterskader er rapportert ved så lave daglige inntak som 0,12 mg/kg. Det tilsvarer vel 7 mg for en kvinne på 60 kg og er bare 8 ganger mer enn det som kan finnes i en enkelt multivitamintablett. - Befolkningsundersøkelser viser at faregrensen for vitamin A kan være så lav som 1,5 mg per dag når det gjelder benskjørhet. I disse studiene er det ikke skilt mellom vitamin A fra tabletter og vitamintilskudd, som har stor giftighet, og vitamin A i matvarer og oljer, som er lite giftig. Vitamintilskudd inneholder til sammenligning 0,5-0,9 mg per dose. - Vitamin A med høy giftighet inkluderer alle formene for vitamin A som er pakket i en tablett, emulgert eller blandet med en vandig løsning. Vitamin A i naturlige matvarer som lever og fiskefett har derimot mye lavere giftighet. Her må man opp i 150 ganger anbefalt dose for å utløse forgiftningssymptomer hos voksne. - Bør vurdere fjerning
- Det bør vurderes om vitamin A bør fjernes eller reduseres i vitamintilskudd. Det er ikke usannsynlig at forgiftninger kan forekomme. Dessuten er det liten grunn til å tro at vitamin A-mangel eksisterer i Norge. Det bør også vurderes om vitamin A-beriking av matvarer bør begrenses, sier Blomhoff. - Et EU-direktiv åpner for vitaminberiking av matvarer som barnemat, frokostblandinger og godteri. Kan slik beriking utgjøre en helsefare? - Slik beriking er i alle fall meget betenkelig. Den formen for vitamin A som benyttes i slike matvarer, er den formen som har høyest giftighet, sier Blomhoff.
Opphav:
Fakta / Vitamin A (retinol) I kostholdet finnes vitaminet: - som retinol (retinyl-ester) i oljebasert form i fiskefett, tran, lever, leverpostei og andre animalske matvarer - som retinol (retinol, retinyl-plamitat, retinyl-acetat) i emulgert, vannløselig eller fast form i vitamintilskudd og berikninger - som karotenoider i frukt og grønnsaker. Høye doser retinol kan gi fosterskader og symptomer fra hud, muskler, skjelett og nervesystem. Problemet er først og fremst retinol i multivitamintilskudd og berikninger. Her foreligger retinol i en form som er ti ganger giftigere enn den formen som forekommer naturlig i animalske matvarer. Karotenoider medfører ingen fare for forgiftning.
Retinol (vitamin A) Daglig inntak, voksne pr. kg
(total daglig mengde for voksne i parentes)
  • Oljebasert retinol fra tran og matvarer, forgiftning rapportert ved:

  • 2 mg/kg (140 mg = 150 ganger anbefalt dose)
  • Flytende vitamintilskudd eller tabletter, forgiftning rapportert ved:

  • 0,2 mg/kg (14 mg = 15 ganger anbefalt dose)
  • Mistanke om fosterskader ved:
    0,12-0,74 mg/kg (7-44 mg = ned til 8-9 ganger anbefalt dose for gravide)
  • Mistanke om benskjørhet ved:
    0,02 mg/kg (1,5 mg omtrent lik 2 ganger anbefalt dose)
  • Anbefalt inntak Norge:

  • 0,011 mg/kg (0,8-0,9 mg). Vitamintilskudd inneholder ofte en dagsdose.
Referanse: Am J Clin Nutr 2003;78:1152-9.

Dagens Medisin 19/03

Hanna Hånes

Powered by Labrador CMS