Trond Dahl Hansens blogg

Økte investeringer i MTU - det lønner seg!

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

Når vi sammenligner oss med andre land er investeringer i helsesektoren nedprioritert i Norge. Vi har ikke hatt noen økning i helsebudsjettene de siste årene. Analysefirmaet Menon Economics har, som OECD, avdekket at Norge er på samme nivå som våre naboland i penger brukt på helse totalt per innbygger. Norge bruker imidlertid relativt sett mindre på medisinsk teknisk utstyr (MTU) og legemidler enn andre land.

Det som gir grunn til bekymring er at investeringstakten i RHF`ene har gått betydelig ned de siste årene. Det medisinske utstyret blir stadig eldre og utgjør en stadig mindre del av det totale budsjettet. Analysene til Menon Economics viser også at det ikke har vært noen produktivitetsvekst i helsevesenet totalt sett de siste 10 årerene. Dette er overraskende og urovekkende! 

Den teknologiske utviklingen går rasende fort innen den medisinsktekniske bransjen. Potensialet for bedre og raskere pasientbehandling, mer effektive behandlingsforløp og ikke minst, totaløkonomiske gevinster er stort ved å ta i bruk nye innovative produkter og tjenester. Dette kan medlemsfirmaer i Medtek Norge dokumentere!

Medtek Norge oppfordrer herved politikerne og ledelsen på sykehusene til økt satsning på investeringer i MTU - det lønner seg!

Powered by Labrador CMS