Trond Dahl Hansens blogg

Verdibaserte prioriteringer – eller ostehøvelkutting?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

Velferdssamfunnet er under press. Dette er en setning som mange av oss som er engasjert i velferdsstaten både har hørt og selv brukt de senere årene. Regjeringens produktivitetskommisjon tok utgangspunkt i dette da de la frem sine anbefalinger til finansministeren tidligere i år. Finansministeren har uttalt at vår fremtidige velferd er helt avhengig av økt produktivitetsvekst. Helseministeren har nylig lagt frem sin prioriteringsmelding, og uttaler at prioriteringsutfordringene antakelig aldri har vært større. 

Om kort tid skal regjeringen legge frem statsbudsjettet. Her kommer regjeringens konkrete prioriteringer til uttrykk, både som enkeltforslag, men også som profil og retning på budsjettet. 2017 er valgår. Det vil sannsynligvis sette sitt preg på budsjettet og budsjettdiskusjonene gjennom høsten.

Ostehøvelkutting. Helse er ett av de områdene som skaper stort engasjement. Derfor er det grunn til å tro at budsjettets profil vil forsøke å møte forventningene i befolkningen. Gode prioriteringer på helsefeltet handler om å om tilby riktige tjenester til de riktige pasientgruppene innenfor de ressursene vi har tilgjengelig. Gode prioriteringer kan på den måten føre til bedre helsetjenester. Eller i verste fall gi motsatt utfall: dårligere helsetjenester. 

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2016, ble noen av de prioriteringene regjeringen hadde gjort sterkt kritisert. I budsjettet ble det foreslått at mennesker med stomi (utlagt tarm) ikke lenger skulle få enkelte medisinske produkter de trenger på blå resept.

Det handlet ikke om de store summene, eller om pasientgrupper med store pasientorganisasjoner bak seg. Det handlet om verdighet. I debatten som fulgte ble dette karakterisert som «smålige budsjettkutt».

Vi mener at det ikke bare var smålig. Det var heller ikke en god prioritering, sett med våre briller.

Medisinske produkter på blå resept. Helseministeren har foreslått at alvorlighet-, nytte- og ressurskriteriet skal benyttes for å prioritere mellom hvilke tjenester det offentlige skal tilby befolkningen. Jo mer alvorlig en sykdom er, jo høyere prioritet. Jo mer nytte, jo høyere prioritet. Jo mindre ressurser som trengs, jo høyere prioritet. 

Ordningen med medisinske produkter på blå resept er en viktig ordning for mennesker med urin- eller avføringslekkasje, utlagt tarm, diabetes og ulike kreftformer. En del av disse lidelsene skårer dårlig på alvorlighetskriteriet. Dette er stort sett sykdommer man lever med og ikke sykdommer man dør av.

Denne ordningen skårer imidlertid høyt på nyttekriteriet og ressurskriteriet. De medisinske produktene, som er f eks bleier, kateter, stomiposer, luktprodukter og ernæringsprodukter, gir verdighet og økt livskvalitet for de som må leve med slike, ofte tabubelagte sykdommer.

Det er også god samfunnsøkonomi fordi gode produkter gjør at den enkelte kan mestre egen hverdag. Dette reduserer etterspørselen etter andre velferdstjenester. Eldre brukere kan bo hjemme lengre. Unge brukere kan leve et mer aktivt liv, og fortsette studier eller arbeid.

Verdibaserte prioriteringer. Vi har en prioriteringsdebatt fordi velferdssamfunnet er under press. Løsningen er ikke å ta medisinske produkter ut av blåreseptordningen. Dette kan ramme utsatte grupper hardt, men også ha utilsiktede negative samfunnsøkonomiske konsekvenser. 

Enkelte av produktene som ble tatt ut ble derfor tatt inn i ordningen igjen, nettopp fordi konsekvensene ikke var tilstrekkelig kjent (RNB 2016). For oss er det er ganske interessant, men også et sunnhetstegn, at Stortinget av den grunn valgte å omgjøre eget vedtak.

Vi i Medtek Norge organiserer leverandørene av disse medisinske produktene. Vi arbeider hele tiden målrettet for å tilby pasientgruppen gode medisinske produkter, til riktig pris og som brukes på riktig måte. For oss er dette et viktig samfunnsansvar.

Politikerne må og skal prioritere. Vi har forståelse for at det av og til er krevende.

Livskvalitet og god samfunnsøkonomi henger ofte sammen. Det er viktig at politikerne ser det store bildet. 

Prioriteringskriteriene i helsetjenesten kan, dersom de brukes riktig, utgjøre et godt grunnlag for å sikre verdibaserte prioriteringer og å unngå ostehøvelkutting. Dette er godt nytt for de pasientgruppene som har behov for medisinske produkter på blå resept.

Powered by Labrador CMS