Trond Dahl Hansens blogg

Utviklingen i helsesektoren er ikke bærekraftig – vi må tenke annerledes!

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

Etterspørselen etter helsetjenester kommer til å øke dramatisk i fremtiden grunnet eldrebølgen, flere personer med kroniske lidelser og økte forventninger om god helse. Det vil samtidig komme til å være knapphet på helsepersonell. Jeg mener utviklingen i helsesektoren ikke er bærekraftig, og ressursene må fordeles på en ny måte. Vi må begynne å tenke annerledes!
Velferdsteknologi vil sørge for at folk kan bo lenger hjemme, i et sikkert miljø, og fungere tilnærmet normalt. I tillegg vil velferdsteknologi frigjøre «varme hender» og bidra til økt kvalitet på helse- og omsorgstjenestene. Velferdsteknologi er en sentral del av løsningen på morgendagens helseutfordringer.
I en rapport fra LFH-Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi om velferdsteknologi, så fokuseres det på hva velferdsteknologi er i dag, og hvordan leverandører ser for seg fremtidens velferdsteknologiske løsninger. I fremtidens velferdsteknologi står brukers livskvalitet i sentrum, og all velferdsteknologi er brukertilpasset med mulighet for å koble seg på et standardisert IKT-system i helsevesenet. Se link til rapporten lenger ned.
Helsesektoren må bli enig om en felles definisjon av hva velferdsteknologi er, basert på åpne internasjonale standarder, og med det som utgangspunkt arbeide sammen med leverandører mot et felles mål om å øke livskvaliteten for flest mulig. For at dette skal nås må det også legges en klar og tydelig plan for innovasjon og fremtidig finansiering av velferdsteknologiske løsninger. Det er behov for et tydelig skille på hvilken type velferdsteknologi som finansieres av henholdsvis NAV (gjennom folketrygden), av kommunene, av helseforetakene, av Helfo og av brukerne selv.
For å sikre gode velferdsteknologiske løsninger er det viktig med aktiv satsing på innovasjon og faktiske investeringer i velferdsteknologi. En god balanse mellom hensyn til individuelle brukertilpasning og standardisering er nødvendig, sammen med klar ansvarsfordeling mellom aktørene i helsesektoren.
Det nasjonale programmet for velferdsteknologi gjennom HOD har som mål at velferdsteknologi skal være implementert i hele helsesektoren innen år 2020. Programmet er et sentralt verktøy for å nå målet om et velfungerende marked og reell etterspørsel av velferdsteknologiske løsninger basert på åpne tekniske standarder. Da gjenstår det å se hvor raskt vi kommer dit!
Se LFH rapport om velferdsteknologi: http://lfh.no/lfh-standpunkt/

Powered by Labrador CMS