Trond Dahl Hansens blogg

HelseOmsorg 21-strategien må gi effekter både på kort og lang sikt!

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

HO21-strategien er en forsknings- og innovasjonsstrategi for helse- og omsorgssektoren og skal legges fram for Helse- og omsorgsdepartementet innen sommeren 2014.

Målet er at HelseOmsorg21-strategien skal legge til rette for en målrettet, helhetlig og koordinert innsats for forskning, utvikling og innovasjon i helse- og omsorgsområdet. Strategien vil være et viktig grunnlag for regjeringens prioriteringer innenfor helse- og omsorgsfeltet framover.

På vegne av LFH-Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi så deltar jeg i Topplederforumet for HO21, et forum som brukes som aktiv sparringspartner i arbeidet. Så langt i arbeidet føler imidlertid ikke næringslivet seg godt nok hørt, selv om man er representert med ulike organisasjoner på ulike nivåer i arbeidet.

Min oppfatning er at arbeidsgruppene som jobber med delområder i strategiarbeidet så langt har for stort fokus på medisinsk forskning, og i for liten grad på teknologisk innovasjon.

Jeg er opptatt av at HO21-strategien må bli en helhetlig strategi hvor ikke bare langsiktig forskning, men hvor også både uutnyttet eksisterende teknologi og nye innovative produkter og tjenester raskt kan implementeres.

Forskning er bra men dessverre ser vi ikke resultater på kort sikt, det tar kanskje 10 år før pasienter og brukere får gleden av nye produkter og løsninger. Derfor må denne strategien også sørge for at innovative teknologiske løsninger, mange finnes allerede i dag, i større grad må bli etterspurt i offentlige anskaffelser, og komme til anvendelse. Mange av disse innovative løsningene vil også være med på å effektivisere rutiner og prosesser for de ansatte i helsesektoren, noe som bør være en klar målsetning i strategien.

Pasienter og brukere i helse-Norge er avhengig av så mye mer enn bare nye medisiner i et behandlingsløp. Det er idag en rivende utvikling innenfor alt av teknisk medisinsk utstyr, hjelpemidler til personer med funksjonsnedsettelser og velferdsteknologi. En helhetlig helse- og omsorgsstrategi må omfatte en klar utvikling og ambisjon for disse områdene.

Kommer denne helheten på plass i HO21-strategien så får vi en slagkraftig strategi som vil bidra til å løse utfordringene helse-Norge står overfor, og få mer ut av hver helsekrone!

Powered by Labrador CMS