Trond Dahl Hansens blogg

Helsesektoren og innovasjon: Synergien ligger i samarbeidet med industrien!

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

Toril Hernes, instituttleder og professor innen medisinsk teknologi ved NTNU, har et meget godt innlegg i DM nr. 18, om viktigheten av samarbeid mellom helsesektoren og industrien. Kompetanse om avtaleverk, fokus på innovasjon, og industrisamarbeid er alle viktige punkter i det å videreutvikle helsesektoren i tiden fremover i takt med krav, forventninger og demografiske utfordringer.
Som leder av LFH- bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi i Norge, kan jeg skrive under på at våre samtlige 110 medlemsbedrifter ønsker tettere samarbeid med helsepersonell, preget av mer åpenhet og forutsigbarhet enn idag, nettopp for å sikre innovasjon og utvikling.
Mye innovasjon og moderne teknologi finnes allerede i markedet i dag, og tilbys av leverandører på det norske markedet. Dessverre opplever vi altfor ofte at anskaffelsesprosessene ikke evner å ta inn ny teknologi når det kommer til selve utlysningen. «Vi gjør som vi alltid har gjort» er trygt og godt når nye anbud skal lyses ut.
Jeg tror Toril er inne på noe helt vesentlig når hun påpeker behov for økt kompetanse innen avtaleverk i helsesektoren. Mulighetsrommet i Lov om Offentlig anskaffelser utnyttes ikke godt nok i dag. Frykten for å gjøre feil er større enn ønsket om å innovere. Det ER lov å ha dialog med industrien i forberedelsen til anbudsutlysninger, det gjelder bare å ha åpenhet og sørge for like muligheter for alle til å delta i dialogen. Jeg mener det er en forutsetning for et godt innkjøp at utlyser har orientert seg godt i markedet om tilgjengelig teknologi, nye produkter og tjenester, og ikke minst sett imot forventet behov de neste årene.
Heldigvis ser vi flere og flere anbud hvor dialogkonferanser og en-til-en møter mellom helsesektoren og industrien gjennomføres med stort hell. Vår erfaring er at disse anbudene skaper mer verdi for brukerne og er mer fremtidsrettede. La oss håpe denne trenden fortsetter!

Powered by Labrador CMS